in ,

Na odvahu žiť svoj život v súlade so sebou samým upriamuje pozornosť riaditeľka FFi

Záber z filmu Miss

Dnes sa začína 15. ročník Filmového festivalu inakosti, ktorý bude v bratislavskom Kine Lumière do 11. októbra. Festivalové posolstvo zhrnula riaditeľka podujatia Zita Hosszúová v úvodnom príhovore vo festivalom katalógu. 

Telom i dušou proti múru

„Sme veľmi radi, že po minulom ročníku, ktorý pohltila pandémia a zrealizovala sa len online časť festivalu, všetko nasvedčuje tomu, že tento rok sa nám predsa len podarí stretnúť v kinosálach. V neistej dobe sa nám podarilo vyskladať pestrý program filmov s LGBTI+ témami.

A napriek tomu, že každý rok sa v programe snažíme predovšetkým o rozmanitosť a rôznorodosť, je možné naprieč festivalovými filmami vypozorovať spoločného menovateľa. Je ním odvaha žiť svoj život v súlade so sebou samým, aj keď to v mnohých prípadoch znamená ísť celým telom i dušou proti múru.

Od 6. – 11. októbra prebieha v Kino Lumière Filmový Festival inakosti. ? Uvidíte filmy ako Benedetta, Billy Elliot, Miss, Supernova, Veľká sloboda, Zákon lásky a ďalšie. ? Program a lístky nájdete na: https://cinepass.sk/ffi/sk/

Posted by Iniciatíva Inakosť on Tuesday, October 5, 2021

Toto odvážne rozhodnutie v prospech autenticity je silné, dojímavé a inšpiratívne bez ohľadu na to, či ide o (zdanlivo) triviálny sen mladého muža stať sa Miss Francúzska, túžbu Billyho Elliota tancovať, vystaviť sa nezmyselným argumentom pri snahe presadiť manželstvo pre všetkých v Zákone lásky, či rozhodnutie Tuckera v Supernove mať kontrolu nad svojím životom až do samotného konca. Priatelia a priateľky, či už sa ocitnete na dráme, komédii alebo angažovanom dokumente, nech vás FFi tento rok nielen rozptýli, ale aj posilní.“

Zita Hosszúová

Riaditeľka FFi Zita Hosszúová
Riaditeľka FFi Zita Hosszúová

Detaily o festivale môžete nájsť na webe podujatia, program a lístky na MyCinepass. A mimochodom, spomínate si ešte na prvé ročníky, ktoré boli na FTF VŠMU na Svoradovej? Vyhrabali sme dve staré fotky spred 10 rokov, na ktorých víta divákov a diváčky počas otváracieho ceremoniálu patrónka festivalu Zuzana Kronerová a nedávno zosnulý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.


aka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?