in ,

Manuál, ako čítať Chromaticu od Lady Gaga

Foto: Universal Music Group

Väčšina fanúšikov Lady Gaga, ktorá prvýkrát počula Stupid Love, nasadila výraz WTF. Nehovoriac o tom, že na prvý singel novej éry pútala vizuálom, ktorý pripomínal skôr bitku rozsypaných lentiliek na kuchynskej linke. Potom prišla Ariana Grande, upršaný Deň detí pred obchodným centrom a facepalmiáda.

Možno sa na mňa budete pozerať rovnako začudovane, no všetko má svoj zmysel. Pozrel som si text každej skladby na albume Chromatica a snažil som sa zložiť obraz, ktorý nám Gaga ponúka. Nie je to síce posolstvo na posolstve, ale ahá moment na konci je veľmi blahodarný. 

Pozor, článok obsahuje spoilery. Ak sa nechcete pripraviť o zážitok z pochopenia albumu, nedočítajte ho.

Takáto som žena

Dnes je už pravdepodobne známe, že novú nahrávku rozdeľujú na tri časti inštrumentálne prechody. Úvod počinu patrí Chromatice I. Je už pravidlom, že Gaga prichádza v každej svojej ére s alter egom či vlastnou realitou a platí to aj teraz. Význam je však oveľa jednoduchší, než by sa dalo čakať. 

„Svet hnije v konflikte. Kmene súperia o nadvládu. Kým sa Duchovní modlia a spia za spánok, rasa Kindness Punk bojuje za Chromaticu,“ vysvetľuje speváčka svoje intro na Spotify.

V skutočnosti nasledujú skladby, ktoré opisujú, v akom je rozpoložení. V Alice hľadá únikovú cestu zo všetkého, čo sa deje naokolo. Stupid Love je priznaním, že všetko robí len preto, aby bola milovaná, zatiaľ čo Rain on Me odkazuje na vytrvalosť napriek niekoľkým sklamaniam. Odolnosť a silu zdôrazňuje Free Woman, až sa poslucháč blíži ku konfliktu vo Fun Tonight. Gaga sa prestáva baviť – bojuje s úzkosťami, pričom sa obviňuje, že si ich spôsobila sama túžbou po pozornosti.

Trecie plochy

Nastupuje výpravné intermezzo, ktoré fanúšika dostáva do druhej časti. Spolu so speváčkou sa vydáva do boja proti všetkému, čo si práve uvedomila. Svoje úzkosti rieši liekmi, opisuje v 911. V Plastic Doll odmieta akceptovať, že je len produktom, a pravdu obhajuje spolupráca s K-popovou kapelou Blackpink. V Sour Candy totiž spievajú, že sú sladké, ale vie im aj poriadne zašibať a vôbec im to neprekáža. 

Enigma pôsobí dojmom, že sa hudobníčka postupne vyrovnáva so sebe vlastným mystičnom. Zmierenie s večným bojom proti sebe prináša aj skladba Replay. Postupne tak predáva významovú štafetu tretej časti, v ktorej uznáva, že celý jej život má svoje pre aj proti.

Tu máš!

S Eltonom Johnom vyhodnocuje, čo im priniesla hudba, ktorú dostali do daru z nebies. K tisícom holubíc z 1000 Doves sa prirovnáva vtedy, keď jej ktokoľvek pomôže vo chvíľach najväčšej zraniteľnosti. Najväčšiu pointu dáva skladbou Babylon.

V Biblii sa píše, že keď chcel Boh potrestať ľudstvo za jeho bohorovnosť, poplietol mu jazyky a jednotlivé národy sa tak roztrúsili z Babylonu do sveta. Lady Gaga prirovnáva bľabotanie a neschopnosť komunikovať ku klebetám, ktoré sprevádzajú celú jej kariéru. Najväčšou je, že sa po celý čas vezie na chrbte Madonny. A možno práve preto znie Babylon ako… ááále nič.

Čiže, ak vás niekto ohovára a už vám to lezie na nervy, dajte mu za pravdu.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?