in ,

Mamy sú najdôležitejšie ženy v živote gej mužov. Týchto 11 filmov rozpráva ich príbehy

Snímka z filmu I Killed My Mother

Vzťahy s matkami môžu byť to najkrajšie a najdôležitejšie v živote queer ľudí, no môžu priniesť aj komplikované situácie, ak nepríjmajú inakosť svojich synov. V tomto článku vám prinášame 11 filmov, ktoré sa venujú rodinným vzťahom medzi gej mužmi a ich matkami. 

Ružový dotyk (Touch of Pink, 2004)

Alim unikol panovačnému oku svojej konzervatívnej moslimskej matky Nuru do Londýna. Tají pred ňou svoju homosexualitu, takže keď príde na prekvapivú návštevu, musia spolu so svojím partnerom Gilesom nasadiť hetero fasádu, aby zakryli pravdu. Alimovi v tomto strese pomáha iba jedna vec, rozprávať sa s duchom herca Caryho Granta.

Queens (2005)

V Španielsku sa schyľuje k prvej gej svadbe. Keďže ide o prelomovú udalosť, rozhodlo sa niekoľko gej párov povedať si svoje áno pri spoločnom obrade. Film sa odohráva v luxusnom hoteli počas jedného víkendu. Hlavnými hrdinami nie je iba šesť mladíkov, ale predovšetkým ich starostlivé a precitlivené matky. Ženy, ktoré svojich synov milujú, aj keď im nie vždy plne rozumejú.

Zabil som svoju matku (I Killed My Mother, 2009)

Hubert Minel nemá rád svoju matku. Sedemnásťročný mladík ňou opovrhuje a vidí len nevkusné svetre, gýčovité dekorácie a omrvinky uviaznuté v kútiku jej úst. Okrem týchto iritujúcich prízemných maličkostí sa však na ich vzťahu podpísala aj výchova plná manipulácie a zneužívania pocitu viny. Hubert, zmätený a rozorvaný milujúcim a zároveň nenávistným vzťahom, ktorý ho každý deň viac a viac zožiera, sa prediera mystériom dospievania obyčajne a typicky. Objavuje krásy umenia, skúša zakázané, otvára sa priateľom, sexu a spoločenskému vylúčeniu.

Toast (2010)

Mladý Nigel má veľké kulinárske sny, aj napriek tomu, že jeho matka vie urobiť iba toast. Po jej smrti sa Nigelov otec znovu ožení a to ich spoločný vzťah vyhrotí zlým smerom. Nigel nastúpi na kuchársku školu, začne pracovať v krčme a zistí, že súťaží so svojou nevlastnou matkou, a to kuchyni a aj o otcovu pozornosť.

Eat with Me (2014)

Američanka čínskeho pôvodu Emma sa rozhodne opustiť manžela a znenazdania sa objaví pred domom svojho odcudzeného syna Elliota. Ten zápasí so snahou udržať v prevádzke priemernú rodinnú reštauráciu a jeho osobný život tiež za veľa nestojí. Je totiž promiskuitný a nedokáže sa citovo oddať mužom, s ktorými randí. Zatiaľ čo Emma listuje Elliotovými časopismi pre gejov a je povzbudzovaná jeho extrovertnou susedkou Maureen, postupne sa zmieruje so synovou homosexualitou. Je najvyšší čas zachrániť reštauráciu a matka so synom nájdu vzájomné puto prostredníctvom spoločnej lásky k jedlu.

Helicopter Mom (2014)

Teenager Lloyd si nie je istý, či je na dievčatá alebo na chlapcov. Chce prežiť posledný rok strednej školy a vyriešiť si budúcnosť. Ale jeho slobodná mama dokáže byť trochu panovačná a ako jediného chlapa v jej živote ho skoro až dusí. Jedného dňa zistí Lloyd, že najlepšia šanca, ako dostať štipendium na vysokú školu, je byť príslušníkom menšiny. Stane sa preto gejom?

Departure (2015)

Pätnásťročný Elliot a jeho matka Beatrice balia všetky veci z ich odľahlej chaty na juhu Francúzska. Elliota trápi rozpad disfunkčného manželstva jeho rodičov a navyše zápasí s novo objavenou sexualitou. Prehlbovanie odcudzenia s matkou ho zaháňa ešte viac do vlastného sveta. Hľadá útechu v potulkách po okolitých lesoch, kde jedného dňa narazí na nonšalantného Clémenta. Chlapci sa postupne spriatelia a Elliot je nútený vyrovnať sa nielen so svojou túžbou, ale aj so svojou matkou.

Other People (2016)

Film sleduje Davida v období, kedy sa vracia domov za svojou mamou, ktorá prehráva boj s rakovinou. Davidov vzťah s jeho rodinou je napätý kvôli zjavným ťažkostiam akceptovať jeho homosexualitu. Hoci je téma skutočne znepokojujúca, smrť jeho matky v konečnom dôsledku pomáha obnoviť jeho rodinné putá a stať sa opäť plnohodnotnou súčasťou rodinnej jednotky.

Dating My Mother (2017)

Slobodná matka a jej gay syn si navzájom pomáhajú orientovať sa v závratnom svete online zoznamiek, v ktorom obaja hľadajú svoju verziu toho pravého. Dating My Mother nie je tak celkom romantická komédia alebo rodinná dráma, je však mimoriadne očarujúca, vrúcne vtipná a má jeden z najlepších vzťahov medzi matkou a synom v nedávnej filmovej pamäti.

Otherhood (2019)

Na Deň matiek sa dlhoročné kamarátky Carol, Gillian a Helen cítia byť zabudnuté a tak sa rozhodnú ísť do New Yorku, aby sa znovu spojili so svojimi dospelými synmi. Cesta za vzťahom sa stáva cestou znovuobjavenia, ktorá núti tieto ženy nanovo definovať svoje vzťahy so svojimi deťmi, priateľmi, manželmi a čo je najdôležitejšie, so sebou samými.

Garçon chiffon (2020)

Precitlivený neúspešný herec Jérémie zápasí s osobnou stratou, milostným životom v troskách a kariérou, ktorá sa nie a nie rozbehnúť. Preto opúšťa Paríž, aby sa vrátil k svojej dotieravej matke do Limosinu. Horko-sladká komediálna dráma, ktorá dokáže byť v jednej scéne veselá a v ďalšej mimoriadne dojímavá.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?