in ,

Lesbické príbehy a postavy v súčasných seriáloch: máme pre teba tipy, čo sa oplatí vidieť

Feel Good, Autor - Courtesy of Netflix

Už ste sa prelúskali celým Netflixom a premýšľate, čo dobré pozerať? V tomto článku vám prinášame 10 tipov na zaujímavé a vtipné lesbické seriály, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. 

Feel Good (2020 – 2021)

Kanadská komička Mae stretáva George a okamžite začnú randiť. Po istom čase sa George dozvie, že Mae je bývalá narkomanka. Začne ju podporovať, aby chodila na stretnutia anonymných narkomanov, kde spozná ľudí, vďaka ktorým získa nový pohľad na život. Medzitým sa George snaží povedať svojej rodine a priateľom, že je vo vzťahu so ženou.

Feel Good je vtipný, charizmatický a miestami drsný seriál. V šiestich epizódach vyrozpráva komplexný príbeh lesbického páru, ktorý prechádza bežnými aj netypickými komplikáciami. Príbeh je osobný a autentický a pri pozeraní sa zamilujete do postáv, s ktorými sa dá veľmi ľahko stotožniť. Druhá séria mala premiéru minulý mesiac na Netflixe.

Betty (2020 – súčasnosť)

Režisérka Crystal Moselle predstavila v roku 2018 film Skate Kitchen. Zožala s ním úspech na festivaloch, a preto sa rozhodla nakrútiť seriál s rovnakými postavami. Betty sa zameriava na úsilie mladých dievčat snažiacich sa vyniknúť vo svete skateboardingu, ktorý je prevažne doménou mužov.

Ide o naozaj skvelý nezávislý seriál, ktorý si môžete pozrieť na HBO GO. Má rôznorodé obsadenie a skvelé postavy. Väčšina z nich je čiernej pleti a identifikuje sa ako queer. V šiestich epizódach sú tu realisticky zobrazené súčasné témy ako sexuálne násilie, toxická maskulinita a krehké mužské ego. Najdôležitejšou témou seriálu je ale sila ženského priateľstva a fakt, že ženy dokážu všetko, čo spoločnosť vníma ako výhradne mužskú činnosť. Druhá séria sa začala vysielať 11. júna tohto roku.

Twenties (2020 – súčasnosť)

Talentovaná herečka a scenáristka Lena Waithe predstavila minulý rok svetu nový seriál Twenties. Príbeh sa venuje lesbickej Afroameričanke Hattie a jej dvom heterosexuálnym kamarátkam. Všetky tri sa snažia plniť si sny, zatiaľ čo riešia vzťahové a pracovné problémy.

Od ostatných seriálov sa jednoznačne líši svojím vizuálnym štýlom a atmosférou. Kombinuje totižto prvky klasického Hollywoodu a súčasnej modernej tvorby. Lena Waithe povedala, že sa pri tvorbe scenára inšpirovala vlastným životom. Otvára témy sexuality, fungovania v hollywoodskom štúdiu, sexizmus na pracovisku a dynamiku priateľstva queer ženy a heterožien.

Work In Progress (2019 – súčasnosť)

Work In Progress je jednoznačne najlepší seriál, ktorý som tento rok objavil. Pre televíznu stanicu Showtime ho vytvorila komička Abby McEnany a premiéru mal pred dvoma rokmi. Venuje sa 45-ročnej Abby, ktorá sama seba opisuje ako tučnú queer lesbu. Jej nešťastie a zúfalstvo ju nečakane privedie k intenzívnemu vzťahu s mladým transrodovým mužom Chrisom.

Prvá séria obsahuje osem skvelých epizód, ktoré vyvážene pracujú s drámou a humorom. Dokáže veľmi vtipne sprostredkovať seriózne témy ako duševné zdravie či problém butch lesieb, ktoré si ľudia mýlia s mužmi. Témy osamelosti a izolácie v heteronormatívnom svete sú blízke mnohým queer ľuďom, preto si myslím, že je seriál relevantný pre väčšie publikum. Najzaujímavejším aspektom seriálu je zobrazenie milostného vzťahu medzi lesbou a transrodovým mužom. Keďže nejde o vzťah, ktorý sa v seriálovej tvorbe vidí často, dokáže ľudí informovať a dokázať, že láska jednoducho nepozná pohlavie či rod.

Girls5Eva (2021)

Členky dievčenskej skupiny z 90. rokov sa rozhodnú obnoviť kariéru. Sú z nich síce dospelé ženy, ktoré sa snažia žonglovať medzi manželmi, deťmi, prácou, financiami a starnúcimi rodičmi, no ich hudobný sen nikdy nezomrel.

Seriál je vhodný pre každého, kto obľubuje uletený humor, hudbu 90. rokov a skvelé ženské postavy. Premiéru mal v máji tohto roku na streamovacej službe Peacock a zahrali si v ňom Sara Bareilles, Busy Philipps či Tina Fey. Nájdeme tu samozrejme aj lesbickú postavu Gloriu, ktorá si zahrala komička Paula Pell. Tvorcom sa podarilo vtipne zobraziť rozdiel v tom, ako musela v minulom storočí svoju sexuálnu orientáciu skrývať, zatiaľ čo v súčasnosti je ohľadom nej otvorená. Gloria prináša mnoho vtipných momentov a je dôležitou súčasťou deja. Moja obľúbená epizóda z prvej série sa venuje tomu, prečo sú gejovia posadnutí ženskými speváčkami, a podľa čoho si vyberáme, koho zo sveta šoubiznisu budeme uctievať.

Derry Girls (2018 – súčasnosť)

Ak vás zaujíma život tínedžerov zo Severného Írska v 90. rokoch a milujete vtipnú situačnú komédiu, Derry Girls je rozhodne pre vás! Príbeh sa venuje Erin, jej trom kamarátkam navštevujúcim katolícku dievčenskú školu, a jednému kamarátovi. Bez toho aby som vám vyspoileroval dianie seriálu, jedna z hlavných protagonistiek sa počas prvej série vyautuje ako lesba.

One Mississippi (2015 – 2017)

Tig Notaro je jednou z najlepších komičiek súčasnosti a dokazuje to aj v tejto čiernej komédii, ktorá je založená na jej živote. Po smrti matky sa jej postava vracia do rodného mesta, kde sa snaží zorientovať, zatiaľ čo bojuje s vlastnými zdravotnými problémami. Nejde síce o známy seriál, no je skvelým príkladom toho, že diváci môžu často nájsť aj skromnejšie seriálové klenoty. Seriál bol po dvoch sériách zrušený, no určite sa aj tak oplatí pozrieť.

Master of None (2015 – súčasnosť)

Na to, aby ste sa dostali ku kvalitným lesbickým dejovým linkám, si v tomto seriáli musíte chvíľu počkať. Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že to bude stáť za to. Seriál sa prvé dve série venuje tridsaťročnému hercovi Devovi a jeho romantickým aj kariérnym skúsenostiam. V týchto sériách je predstavená aj Devova najlepšia kamarátka Denise, ktorú si zahrala Lena Waithe. 

V prvej sérii vidíme jej postavu iba málokedy. V druhej sérii sa o jej živote čiernej lesby dozvedáme čoraz viac. A celá tretia séria sa venuje jej a postave jej manželky Alicie. Tretia séria vyšla na Netflixe v máji tohto roku a dá sa povedať, že je omnoho dospelejšia a vážnejšia ako tie predchádzajúce. Ide o moderný milostný príbeh, ktorý ilustruje vzostupy aj pády manželstva, boje s plodnosťou či osobnostný rast. Romantické pasáže sa striedajú so zdrvujúcimi osobnými stratami a vynárajú sa existenčné otázky týkajúce sa lásky a života.

Dickinson (2019 – súčasnosť)

Seriál je odvážnou a inšpiratívnou zmesou dobovej drámy a miléniového prostredia. Tento seriál pravdepodobne nebude pre každého (hlavne nie pre ľudí, ktorí hľadajú dobové presnosti), no pre tých, ktorí majú radi jedinečné seriálové rozprávanie, je toto dielo ideálne.

Dickinson sa odohráva počas éry Emily Dickinson, má však moderné cítenie a tón. Vnáša divákov do sveta, v ktorom sa skúmajú obmedzenia spoločnosti, pohlavia a rodiny z pohľadu začínajúcej spisovateľky, ktorá má pocit, že nezapadá. Dickinson je o príbeh o dospievaní a boji jednej ženy o to, aby bola vypočutá.

Ratched (2020 – súčasnosť)

Som si istý, že tento seriál väčšina z vás pozná. Jeden z najznámejších lesbických seriálov z posledného obdobia predstavuje pôvodný príbeh zdravotnej sestry Mildred Ratched z filmu Prelet nad kukučím hniezdom z roku 1975. Prvá séria vás zavedie do roku 1947, keď Mildred prichádza do Kalifornie, kde si nájde prácu v poprednej psychiatrickej liečebni. Tam sa ale  začnú diať znepokojujúce experimenty. Mildred sa na svojej tajnej misii prezentuje ako dokonalý obraz oddanej zdravotnej sestry, no všetko sa mení v momente, keď začne prenikať do systému starostlivosti o duševné zdravie a do tých, ktorí v ňom pracujú.

Ratched je temné a znepokojivé dielo plné sexu a vrážd. Jednou z viacerých tém seriálu je objavovanie a prijatie lesbickej sexuálnej orientácie. Hlavné postavy si zahrali Sarah Paulson a Cynthia Nixon, ktoré sú lesby aj v reálnom svete, čiže o queer obsadenie nie je núdza.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?