in ,

Lesbické príbehy a postavy v súčasných seriáloch: Prinášame vám ďalšie tipy, čo pozerať

Foto: Dead to Me/Netflix

Výrazné lesbické postavy sú v súčasnej seriálovej tvorbe čoraz väčšou samozrejmosťou, a to je posun, ktorý nás nesmierne teší! Pre veľký úspech vám prinášame druhú várku 10 seriálov s lesbickými príbehmi a postavami. 

Gentleman Jack (2019 – súčasnosť)

V západnom Yorkshire – kolíske rozvíjajúcej sa priemyselnej revolúcie – sa píše rok 1832. Majiteľka pôdy Anne Lister je odhodlaná zachrániť panstvo svojich predkov aj za cenu narušenia očakávaní spoločnosti. Okrem znovuotvorenia uhoľných baní je súčasťou plánu, ako pomôcť rodine, aj snaha dobre sa vydať. Vziať si muža však Anne nemá v pláne.

Seriál skúma vzťahy medzi rodinou, sluhami, nájomníkmi, priemyselnými rivalmi a aj budúcimi manželkami. Skutočný príbeh Anne Lister bol zaznamenaný v denníkoch a seriál sa nebojí odhaliť aj najintímnejšie detaily jej života. Prvá séria mala premiéru v roku 2019, druhá sa pre pandémiu oneskorila, ale mala by mať premiéru ešte tento rok.

Vida (2018 – 2020)

Dramatický seriál o dvoch mexicko-amerických sestrách z Los Angeles. Párty girl Lyn žije bezstarostným životom a nemohla by byť odlišnejšia od sestry Emmy, s ktorou nemá žiadny vzťah. Smrť v rodine ich prinúti znovu sa zblížiť a konfrontovať dlho potláčané pocity, ktoré sa začínajú vynárať, pričom sa dozvedajú prekvapivú pravdu o identite svojej matky.

Je ťažké zmestiť takéto citlivé a vážne témy do polhodinového formátu. Vida skúma známe rodinné témy z úplne novej perspektívy. Prináša seriózny a úprimný pohľad na identitu a na to, čo znamená niekam patriť. Okrem toho, že ide o zábavný seriál, je to aj politický počin, ktorý spochybňuje stereotypy o Mexičanoch a Latinoameričanoch.

Killing Eve (2018 – súčasnosť)

Eve je inteligentná bezpečnostná dôstojníčka MI5. Život špiónky ju ale nenapĺňa tak veľmi ako na začiatku kariéry. Villanelle je talentovaná vrahyňa, ktorá lipne na luxuse. Dve ženy začínajú divokú hru na mačku a myš, pričom každá z nich je rovnako posadnutá tou druhou. 

Killing Eve ponúka postavy a príbehy, ktoré televízne seriály nezobrazujú často. Prináša silné ženské postavy, toxický vzťah, zaujímavé prostredie deja a nečakané zvraty. A už len herecké výkony Sandry Oh a Jodie Comer by mali byť pre vás motiváciou pozrieť si tento brilantne napísaný seriál. Štvrtá a posledná séria bude mať premiéru budúci rok na HBO GO.

Dare Me (2019)

Dare Me je zaujímavým prieskumom prchavých ženských priateľstiev, žiarlivosti, lojality a dynamiky moci v malom americkom meste. Nazerá do bezočivého a súťaživého sveta stredoškolských roztlieskavačiek. Do tímu prichádza nový tréner, ktorý spôsobí nezhody medzi dvoma najlepšími kamarátkami. 

Sčasti príbeh o dospievaní, sčasti malomestská dráma, sčasti riešenie záhadnej vraždy. Seriál odhaľuje fyzické a psychické extrémy, ktoré sú niektoré mladé ženy ochotné podstúpiť, aby sa dostali dopredu. Seriál má jednu sériu, po ktorej bol, žiaľ, zrušený.

The Haunting of Bly Manor (2020)

Po tragickej smrti pestúnky sa Henry rozhodne najať mladú americkú opatrovateľku, aby sa starala o jeho neter a synovca. Spoločne bývajú v Bly Manor so šéfkuchárom Owenom, hospodárom Jamiem a hospodárkou Grose. Nová opatrovateľka začína mávať zjavenia, ktoré všetkých desia.

Séria je súčasťou antologického hororového seriálu The Haunting (prvá séria bola The Haunting of Hill House). Tvorca Mike Flanagan sfilmoval klasickú duchársku poviedku od Henryho Jamesa s čerstvou víziou pre novú generáciu divákov. Zapojil do nej aj romantickú lesbickú dejovú linku, ktorú si fanúšikovia hororovej série ihneď zamilovali. Seriál si môžete pozrieť na Netflixe.

Wynonna Earp (2016 – 2021)

Wynonna bola roky preč zo svojho rodného mesta Purgatory. Teraz sa ale vracia, aby prevzala úlohu, na ktorú je predurčená – ochrankyne démonov. Má za úlohu zlikvidovať Revenants, vzkriesené duše zločincov, ktorých svojho času porazil jej pradedo. Wynonna a pomocníci musia zabrániť Revenantom ovládnuť Purgatory, a uniknúť tak do sveta.

Seriál je založený na rovnomennej sérii grafických románov. Počas štyroch sérií sa tešil veľkému úspechu u fantasy fanúšikov, ale aj v lesbickej komunite. Prináša silné ženské postavy v zaujímavom príbehu, a to je niečo, čoho v televízii nikdy nie je málo!

Atypical (2017 – 2021)

Komediálny seriál sleduje príbeh autistického tínedžera Sama, ktorý je pripravený na romantiku. Nato, aby si našiel lásku, sa potrebuje stať nezávislejším, snaží sa teda odpútať od členov rodiny. Všetci chcú Sama lepšie pochopiť, preto sa zmene prispôsobia a začínajú skúmať, čo pre nich znamená byť „normálny“.

V druhej sérii sa dočkáte dejovej linky, v ktorej si Samova sestra Casey začne uvedomovať svoju inakosť a začne randiť s dievčaťom. Atypical bol počaj prvej série kritizovaný za nedostatok autistických hercov a autistického štábu. Počas nasledujúcich sérií to ale tvorcovia vylepšili a odvtedy sa seriál teší veľkému úspechu u kritikov aj divákov.

Lip Service (2010 – 2012)

Sex, klamstvá a pravá láska v modernom Škótsku. Lip Service sleduje životy skupiny dvadsaťročných lesieb.

Lip Service bol pravdepodobne pokus o anglickú verziu The L World. Podarilo sa mu to v zastúpení rôznorodých lesbických postáv a realistického zobrazenia problémov, ktorými si prechádzajú. Hoci dejovo nejde o prelomové dielo, skvelé herečky a pikantné sexuálne scény stoja určite za to. BBC po druhej sérii bez vysvetlenia seriál zrušila.

Tommy (2020)

Abigail Tommy Thomas sa stane prvou ženskou náčelníčkou losangelskej polície. Je rozvedená, má dospelú dcéru a vnučku, žijúcu tiež v LA. Tommy je lesba a pomaly sa pripravuje na coming-out. 

Nemôžem tvrdiť, že ide o perfektný seriál, ale to možno bude tým, že neobľubujem príbehy z policajného prostredia. Ak to máte naopak, Tommy určite seriál pre vás.

Dead to Me (2019 – 2021)

Jenin manžel nedávno zomrel pri havárii. Neverí, že išlo o náhodu, a je odhodlaná zločin vyriešiť. Aj optimistická Judy nedávno utrpela tragickú stratu. Obe sa stretávajú v podpornej skupine pre trúchliacich a napriek rozdielnym osobnostiam sa z nich stanú kamarátky. Judy sa snaží ochrániť Jen pred šokujúcim tajomstvom, ktoré by jej mohlo zničiť život.

Čierna komédia, ktorá skúma zvláštne a vtipné stránky smútku, straty a odpustenia. Obsahuje skvelé herecké obsadenie a šokujúce zvraty. V druhej sérii sa fanúšikovia dočkali aj veľmi príjemnej a prirodzenej lesbickej love story. Tretia séria bude mať premiéru tento rok na Netflixe.

Čo si myslíš o článku?