in ,

Katarzia spieva, že by chcela za premiérku drag queen

Foto: Jakub Kováč

„Bojujte spolu za ľudské práva, nie je to len o fyzickom kontakte,“ vyzýva v novom songu speváčka Katarzia. Pred pár dňami k nemu zverejnila aj videoklip. Účinkujú v ňom drag queens z pražského House of Garbáge.

Miss Petty, ktorá sa vo videu objavila, bola zo spolupráce nadšená. „Stále som neskutočne hrdá na to, že som sa toho mohla zúčastniť. Vďaka, Katarzia, je skvelé vidieť, že sa umelci z Česka a Slovenska neboja vytiahnuť na svetlo LGBTQ problematiku, aj keď, žiaľ, v našich krajinách tým priahnu aj pozornosť hejterov. Ale nič z toho, čo hovoria ľudia hnaní nenávisťou, nie je relevantné. My robíme svoje umenie s láskou, a len na tom záleží,“ tvrdí odhodlane Miss Petty. 

Katarzii už dlhšie fandí aj Just Karen a podporou queer komunity si ju získala ešte viac. „V Česku, a najmä na Slovensku, stále prevláda nálada a legislatíva zameraná proti LGBTQ ľuďom a nie je veľa umelcov, ktorí sa proti tomu verejne postavia,“ uviedla.  

Videoklip režíroval Tomáš Procházka, ktorý sám vystupuje ako drag queen La Cuntessa. Na songu sa mu páči, že „tne do živého“. Podľa vlastných slov chcel vo videu ukázať kolegyne z House of Garbáge v ich najzraniteľnejšej, ale aj najsilnejšej podobe. „Sme drsné a úžasné drag queens, ale rovnako tak aj (ne)obyčajní chalani s (ne)obyčajnými životmi,“ vysvetľuje. 

Video vzniklo počas karantény, takže museli všetko nachystať na diaľku. „Nepracovali sme spolu, lebo bol každý doma sám,“ objasnila nám Katarzia. Spoluprácu s Tomášom alias Grófkou zhodnotila jednoznačne: „Mám Grófku rada.“ Speváčka dlhodobo podporuje LGBTI komunitu. V roku 2018 vystúpila aj na Dúhovom PRIDE Bratislava. Jej postoj k tejto téme je jasný aj z nového songu, v ktorom spieva: „Kým sa všetci krutí modlia, ja budem voliť za premiérku drag queen.“

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?