in ,

Jeden svet pripomína, ako sme všetci prepojení. Možnosť prispieť k zmene máš aj ty, a to už tento týždeň v Košiciach

Záber z filmu Projekt Adam Basma

Festival Jeden svet prináša silné príbehy, ktoré sa týkajú ľudských práv. V Košiciach bude od 7. do 13. apríla. Prinesie aj krátke filmy o LGBTI+ ľuďoch a otvorí aj otázku postavenia queer komunity v časoch vojny. 

„Posledné dva roky boli obzvlášť ťažké pre marginalizované skupiny obyvateľstva – najprv niekoľko mesiacov izolácie a sťaženej dostupnosti poradenských či sociálnych služieb počas pandémie a nedávno absolútne neľudská ruská invázia na Ukrajine. Napriek tomu, že aj v tíme Jedného sveta nás tieto udalosti veľmi zasiahli, myslíme si, že je o to naliehavejšie hovoriť o porušovaní ľudských práv, šíriť osvetu a toleranciu v spoločnosti a vyvíjať tlak na príslušné autority,“ vyjadril svoje odhodlanie organizačný tím ľudskoprávneho festivalu Jeden svet.

Jeden svet pripomína, ako sme všetci prepojení. Možnosť prispieť k zmene máš aj ty, a to už tento týždeň v Košiciach

Festival sa preto rozhodol, že sa medzi viacerými ľudskoprávnymi oblasťami bude tento rok venovať aj reprodukčným a sexuálnym právam či dopadom vojny na Ukrajine na queer komunitu. Konkrétne ide o tieto filmové premietania a sprievodné podujatia:

  • Naša sloboda & diskusia na tému reprodukčných práv s Adrianou Mesochoritisovou, Ivanou Klimentovou a Zuzanou Bendíkovou, moderovať bude Natália Heriban – 9. apríla od 19.00 v Kine Úsmev (Kasárenské námestie 1);
  • Workshop pre rodičov: Ja v tvojom veku…! organizovaný v spolupráci so Spoločnosťou pre plánované rodičovstvo, témou je vzťahová a sexuálna výchova – 10. apríla od 9.00 v Tabačke Kulturfabrik (Gorkého 2);  
  • Krátke teplé filmy a diskusia o dopadoch vojny na Ukrajine na queer komunitu so Zarou Kromkovou a Alexandrou Demetrianovou, moderovať bude Karin Spišáková – 11. apríla od 17.00 v Tabačke Kulturfabrik (Gorkého 2);
  • Uvedenie knihy Moc sexu s Dominikou Kleinovou, autorka kapitoly o prostitúcii,  moderovať bude Tomáš Straka – 12. apríla o 18.00 v Artfore (Hlavná 87).
Jeden svet pripomína, ako sme všetci prepojení. Možnosť prispieť k zmene máš aj ty, a to už tento týždeň v Košiciach

A určite z programu odporúčame aj Živú knižnicu, organizovanú v spolupráci s Amnesty International Slovensko, ktorá bude 9. apríla od 16.30 v Tabačke Kulturfabrik a prinesie osobné výpovede marginalizovaných či stigmatizovaných ľudí. Rovnako budete môcť v Tabačke počas celého 9. apríla písať listy a podpisovať petície v rámci Maratónu písania listov od Amnesty International.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?