in ,

Gejské páry a ich deti: fotky dúhových rodín prináša výstava v Bratislave

Foto: Bart Heynen

Život gejských párov a ich ratolestí sledoval fotograf Bart Heynen, ktorého fotky si môžete pozrieť od 21. októbra v bratislavskej galérii FOG. Výstava potrvá do 27. novembra. 

„Téma rodičovstva partnerov rovnakého pohlavia je stále nová a nie každá krajina sa s ňou uspokojivo vyrovnala. Aj na Slovensku sa spoločnosť pomerne radikálne rozdeľuje v otázke legalizácie týchto partnerstiev, a teda aj ich rodičovstva,“ vysvetľujú organizátori, prečo sa rozhodli predstaviť tento projekt z amerického prostredia aj u nás. Uvedomujú si silu umenia a jeho vplyv na verejnú mienku. Výstavou by teda chceli prispieť do verejnej diskusie o dúhových rodinách.

Fotograf niekoľko rokov fotografoval rodiny amerických gejov, ktorí si po legalizácii manželstiev párov rovnakého pohlavia mohli začať plniť svoj sen – vychovávať spoločne deti. Podarilo sa mu veľmi autenticky zachytiť atmosféru rodinného prostredia, ktoré sa v tom podstatnom nijako nelíši od konzervatívnych predstáv o rodine.

Gejské páry a ich deti: fotky dúhových rodín prináša výstava v Bratislave
Foto: Bart Heynen

„Zábery zo súkromia viacerých domácností možno formálne rozdeliť do dvoch skupín, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Nachádzame tu jednak scény (inscenované i neinscenované) z bežného chodu rodiny a jednak štylizované portréty naaranžované v domácom prostredí, pričom hranica medzi jedným a druhým žánrom fotografie je často veľmi tenká,“ informujú organizátori výstavy,  ktorá je súčasťou programu festivalu OFF Bratislava. 

Bart Heynen je portrétny fotograf pôvodom z Belgicka, ktorý žije a pracuje v New Yorku. Vyštudoval na Vrije Universiteit Brussel a tiež študoval na International Center of Photography. Vydal tri monografie: Waterlanders (2011), Slapers (2016) a Dads (2021).

Gejské páry a ich deti: fotky dúhových rodín prináša výstava v Bratislave
Foto: Bart Heynen

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?