in ,

Gejovia a lesby ako rodičia v detskej knihe, ktorá sa čoskoro objaví na našom trhu

Oteckovia, mamičky, deti, psy a mačičky – veršované leporelo s týmto názvom rozpráva o deťoch a rodinách, ktoré sú ako všetky ostatné. Trápi ich zaspávanie, ale aj ranné vstávanie. 

Knihu tvoria dva príbehy, ktoré v origináli vyšli v španielčine: Do postele! a Vstávame! Vytvoril ich v roku 2018 autor detských a mládežníckych kníh Lawrence Schimel. O krásne ilustrácie sa postarala Elīna Brasliņa. Doposiaľ kniha vyšla v takmer 30 verziách po celom svete. Príbehy do slovenčiny prebásnil Slavo Sochor.

Gejovia a lesby ako rodičia v detskej knihe, ktorá sa čoskoro objaví na našom trhu

„Poznáte to: niekto z nás nemôže zaspať, ktosi sa zase budí priskoro. Malý chlapec a dievča, ústredné tváre knihy, si musia po svojom poradiť s každodennými výzvami. Ako zaspať, keď vám nedá pokoj príliš hravý psík a oteckovia sú už príliš unavení? Čo s tým, keď vstanete ráno skôr a mamičky so sestričkou ešte spia, ale vy s mačkou ste príšerne hladní?“ pýtajú sa v banskobystrickom vydavateľstve Literárna bašta, ktoré pripravuje vydanie knihy. Ako ďalej prezrádzajú, vo veršovaných príbehoch nájdete rodiny, ktoré síce majú dvoch oteckov a dve mamičky, ale trápia ich rovnaké problémy ako všetkých ostatných. Hlavné je predsa to, že sa majú navzájom radi.

Gejovia a lesby ako rodičia v detskej knihe, ktorá sa čoskoro objaví na našom trhu

Keď vydavateľstvo v lete 2021 oslovil autor knihy Lawrence Schimel, nikto vraj ani na chvíľu nezaváhal. Aj preto, že vnímajú, ako nenávistná politika voči LGBTI+ ľuďom nachádza medzi Slovákmi nezanedbateľnú odozvu. „Základným posolstvom našej knihy je prijatie inakosti, tolerancia, ale aj zodpovednosť. Kreslené rýmované príbehy môžu deťom (3+) pomôcť osvojiť si tieto hodnotové rámce už v ranom veku. Prirodzene, bez komplikovaného vysvetľovania a akýchkoľvek predsudkov,“ vysvetľuje Literárna bašta. Vo vydavateľstve dúfajú, že kniha môže byť malým povzbudením pre LGBTI+ komunitu.

Ak chcete mať svoj výtlačok aj vy, môžete podporiť vydanie knihy cez StartLab.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?