in ,

FFi uvádza: Teplé stredy v bratislavskom Kine Lumière

Film: Lovec

Mrzí vás, že sa minulú jeseň zrušil štrnásty ročník Filmového festivalu inakosti? Nezúfajte! Kino Lumière pripravilo pre divákov a diváčky špeciálnu sekciu queer filmov.

Aj tento rok Kino Lumière vyjadrí podporu myšlienke, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. Do programu kina pribudli projekcie s označením FFi uvádza: Teplé stredy. V rámci tejto sekcie premietnu filmy, ktoré sa pre pandémiu nedostali do kinosál v rámci Filmového festivalu inakosti. Každú stredu budú zahrané tri filmy. Na 9. júna vybrali do programu nasledujúce snímky.  

Dievčatko (2020)

7-ročná Sasha vždy vedela, že je dievča, aj keď sa tak nenarodila. Keďže spoločnosť sa k nej odmieta chovať ako k ostatným deťom jej veku, jej milujúca rodina zvádza každodenný boj o to, aby bola pochopená a prijatá. Držiteľ viacerých ocenení Sébastien Lifshitz, ktorého filmy sa pravidelne objavujú v programe FFi, sleduje Sashu a jej rodinu celý rok, počas ktorého svojou prenikavou, jemnou a nenápadnou kamerou zachytáva dojímavé chvíle radosti i množstvo výziev, ktorým rodina čelí.

Lovec (2020)

Pätnásťročný Ezequiel má doma stráviť mesiac sám, bez rodičov, ktorí odišli na cesty po Európe. Jedného dňa v skateparku stretáva Mona. Toto stretnutie mu na prvý pohľad prinesie porozumenie, blízkosť, intimitu, sex. Postupne však zisťuje, že sa dostal do zvláštnej pasce, z ktorej sa len tak nedostane… Po filmoch Plán B, Neprítomný a Blondín je Lovec už štvrtým filmom argentínskeho režiśera Marca Bergera, ktorý uvádzame na FFi. Podobne ako predchádzajúce snímky, aj táto sa vyznačuje pomalým tempom, minimom dialógov, výrazne prítomným mužským fyzičnom. Sústreďuje sa na zobrazovanie zamlčiavaného, nevypovedaného, ale intenzívne prítomného – či už hovoríme o túžbe, strachu, vine alebo samote.

Ema (2019)

Čo je silnejšie? Láska k dieťaťu alebo k partnerovi? Čo ak je človek donútený sa nad povahou lásky pozastaviť? Ema berie opraty života pevne do svojich rúk a je odhodlaná biť sa za to, po čom jej srdce túži. Nebezpečne zmyselná, vzdorovito emancipovaná aj pútavo tanečná je v poradí ôsma snímka chilského režiséra Pabla Larraína, ktorá tepe v rytme provokatívneho reggaetonu.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?