in ,

Farár gej aj bisexuálny politik vystupujú v novej divadelnej hre, veľa sympatií nevzbudzujú

Foto: Marcela Záchenská

Inscenáciu Hry pre dospelých budete môcť najbližšie vidieť 15. marca v Banskej Bystrici.

Dramaturgovi a režisérovi Petrovi Galdíkovi sa zdá, že súčasné slovenské divadelné umenie zriedka reaguje na súčasné témy, skôr sa pozerá do minulosti. „Keď o ňom hovoríme ako o živom umení, je dôležité, aby riešilo otázky, ktoré sú pálčivé tu a teraz,“ vraví. 

V Banskej Bystrici preto pre Divadlo Akadémie umení inscenoval text Hry pre dospelých od poľského dramatika Pawla Demirského. Hoci vznikol v roku 2020 v susednej krajine, pôsobí veľmi aktuálne aj v slovenskom kontexte. Hlavnou témou novinky je totiž prežívanie sexuality v stiesňujúcich podmienkach. Vystupujú v nej aj uveriteľné a plastické kvír postavy, napríklad farár gej alebo bisexuálny politik. 

Ako sa ľudia stávajú tovarom

„Je to súbor 20 dialógov, ktoré spolu nesúvisia v jednom príbehu, ale spája ich téma. Demirski analyzuje, kde vznikajú predsudky súvisiace s rodom a sexualitou, a definuje niekoľko oblastí. Uzatvára, že vychádzajú z náboženského naratívu, z politicko-spoločenského diskurzu a z oblasti médií a šoubiznisu na základe toho, aké vzory sú nám prezentované,“ vysvetľuje Peter. Text, ktorý v Bystrici zrežíroval, vníma ako vtipný aj krutý. Pôvodne vznikol pre krakovské národné divadlo.

Farár gej aj bisexuálny politik vystupujú v novej divadelnej hre, veľa sympatií nevzbudzujú
Foto: Marcela Záchenská

Vďaka tomu, že text kĺže na hrane humoru a brutality, diváctvo vťahuje hlbšie do témy. „Na Slovensku vnímame témy sexuality a menšín veľmi podobne, silne ovplyvnené sú patriarchátom. V inscenácii vystupuje napríklad postava matky, ktorá sa zveruje svojmu synovi farárovi, že sa dočítala, že existuje orgazmus, no nevie, čo to je. A tak začína jej zvláštna cesta k odhaľovaniu seba samej a systému, v ktorom žila a vyrástla.“

Ďalší príbeh napríklad rozoberá partnerský vzťah, kde žena zažíva teror zo strany muža posadnutého ilúziou dokonalej fyzickej krásy ovplyvnenej reklamou a kapitalizmom. „Ľudia sa stávajú tovarom, musia byť krásni, svalnatí, navoňaní. Aj tento pár chodí šesťkrát do týždňa do fitka, no potom si žena nájde milenca, ktorý je úplným opakom jej dokonalého manžela a začne sa s ním cítiť šťastná,“ opisuje dej Peter. 

Niekedy sú queer ľudia najviac homofóbni

Do mozaiky príbehov o sexualite zapadajú aj dva spomenuté queer príbehy. Peter ich vidí ako dve najmenej sympatické postavy hry. „Nielen popierajú vlastnú sexualitu, ale ju aj riešia bočnými cestičkami a zároveň nútia iných žiť podľa akýchsi morálnych príkazov.“ Práve ich prežívanie ukazuje, že niekedy sú najviac homofóbni práve queer ľudia, ktorí neprijali samých seba.

Farár gej aj bisexuálny politik vystupujú v novej divadelnej hre, veľa sympatií nevzbudzujú
Foto: Marcela Záchenská

Hry pre dospelých inscenuje Peter na Akadémii umení so študentami herectva z 3. ročníka. Ide o ich bakalársku inscenáciu. Peter ako doktorand hľadal vhodný materiál, ktorý bude režijne baviť aj jeho aj študentov a dotkne sa živej témy. 

Vníma, že životu queer ľudí by sa mohlo venovať aj viacero divadelných projektov, keďže ich život nie je právne dostatočne chránený a spoločenská atmosféra je príšerne homofóbna. Aj po vraždách Juraja a Matúša by divadlo podľa neho mohlo byť dobrou platformou pre dialóg. 

Najbližšia repríza je naplánovaná na 13. marec.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?