in ,

ERØ vás vtiahne do svojej Utópie, v ktorej spieva o vysnívanej láske

Foto: Ľuboš Kotlár

„Vydanie albumu bol vždy môj sen. Už na začiatkoch som si spisoval všetky skladby a zaraďoval ich do zoznamu, ako by išli za sebou na albume,“ hovorí slovenský spevák Erik Žigmund alias ERØ, ktorému dnes vychádza debutový album Utópia.

Skladieb stále pribúdalo, takže si povedal, že je čas sa posunúť a nahrať album. ERØ dôsledne vyberal tie najlepšie piesne od začiatku svojho tvorivého obdobia až po súčasnosť. Nakoniec z týchto kúskov vytvoril umelecký celok, ktorý nazval Utópia. Oddnes je dostupný digitálne na všetkých streamovacích službách

„Najnáročnejšie bolo dostať zo skladieb a nahrávok to najlepšie. Pri 30. počúvaní tej istej piesne už človek nevie, či je to lepšie teraz alebo predtým. Niekedy som si to musel nechať uležať v hlave a po čase zase na tom pracovať. Na všetko treba byť trpezlivý a nehnať nič dopredu,“ hovorí ERØ o svojom tvorivom prístupe. Nahrávanie albumu trvalo približne tri týždne, ďalej nasledovalo mixovanie, mastering a príprava na vydanie. Všetko trvalo dokopy okolo 3 mesiacov.

ERØ vás vtiahne do svojej Utópie, v ktorej spieva o vysnívanej láske
Foto: Ľuboš Kotlár

Utópia pre neho znamená nenaplniteľnú predstavu ideálneho spolužitia dvoch ľudí. Názvom albumu chcel vyjadriť všetko, čo by chcel vo vzťahu zažiť. „Mám plné zuby otvorených vzťahov a podobných druhov vzťahov,“ prezradil ERØ. Prikláňa sa totiž k partnerskému súžitiu medzi rôznymi pohlaviami, kde sú partneri rovnocenní a nepotrebujú doňho zahrnúť nikoho iného. 

Intimita bez jasných hraníc

Pri pracovaní na albume rozmýšľal nad elektronikou. Túžil po zvukoch syntetizátorov, no nakoniec zostal pri svojom typickom štýle, pretože nechcel, aby sa zo skladieb vytratil cit a intímna atmosféra, ktoré sú pre jeho prejav veľmi dôležité.

„Mnohokrát som sníval o džezovom alebo popovom albume, ale tento je doslova multižánrový,“ prezradil Erik. Nemal ambíciu jasne definovať cieľovú skupinu ani konkrétny žáner, pretože ho to obmedzovalo. „Pri počúvaní môže poslucháč nájsť v každej piesni iný štýl.“ Hrá sa s prvkami popu, džezu, r&b, rocku, indie, folku, ale aj slovenského retra.

ERØ vás vtiahne do svojej Utópie, v ktorej spieva o vysnívanej láske
Foto: Ľuboš Kotlár

ERØ dlho premýšľal, s kým by chcel na albume spolupracovať. Pozvanie prijala Nora Ibsenová, speváčka z Fallgrapu. Nahrali spolu pieseň s názvom Vôňa. Druhý hosť na albume je basgitarista Oliver Kucharovič, s ktorým sa spoznal na súťaži Nové tváre slovenského džezu. Spoločne nahrali skladbu Chocolate. 

Na albume je dokopy 12 skladieb, niektoré v slovenčine a niektoré v angličtine. Na otázku, ako vyzerá proces písania piesní, odpovedal: „Je to veľmi individuálne. V prvom rade musím mať niečo, o čom chcem písať. Buď je to nejaká udalosť, čo sa mi stala alebo to môže byť len pocit alebo charakter osoby. Niekedy začnem písať text a neskôr zložím hudbu, alebo aj naopak. Mnohokrát sa mi stalo, že mi v električke alebo v sprche napadla nejaká melódia. Väčšinou si ju hneď nahrám na diktafón a potom to už ide samo.“

ERØ najbližšie chystá videoklip k piesni Chocolate, na ktorom spolupracuje s dievčatami z Burlesque Bratislava. Bude to karanténny videoklip, ale určite bude stáť za to. „Skladba Chocolate je veľmi vzrušujúca a intímna, preto som si vybral tanečníčky z Burlesque, aby vyjadrili to, čo som vyjadril ja cez hudbu.“ Videoklip by mal zverejniť v najbližších dňoch.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?