in ,

Dospievanie plné slobody a snov sa zrazu zmenilo na drámu. Pozrite si, čo sa stalo v Lete 85

Leto 85

Filmy z Filmového festivalu inakosti si tento týždeň užijete v stredu aj v sobotu. Bratislavské Kino Lumière premietne ďalšie štyri filmy, ktoré sa nedostali na jeseň na plátno pre pandémiu.

Streda 23. 6. 

Šarlatán (2020)

Najnovší film uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland je strhujúcou drámou o živote výnimočného homosexuálneho muža Jana Mikoláška, obdareného zvláštnymi liečiteľskými schopnosťami. V priebehu niekoľkých desaťročí sa na neho obracali s prosbou o pomoc tisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života. Jeho mimoriadne schopnosti boli však vykúpené bojom s vlastnými démonmi.

V hlavnej roli Jana Mikoláška sa predstaví Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu stvárnil jeho syn Josef Trojan. Mikoláškovho asistenta a životného partnera si zahral slovenský herec Juraj Loj.

Ja, tínedžer (2019)

Od samovraždy Zabovho najlepšieho priateľa a požiaru v miestnom tanečnom klube uplynie rok vyplnený nepovolenými večierkami v opustenom sklade a prežívaním na strednej. Všetky pocity a zaznamenaniahodné okamihy života si nájdu miesto v blogu Ja, tínedžer, ktorý je pre Zaba jediným útočiskom. Film zaradili do dramaturgie FFi aj v reakcii na argentínsku snímku Lovec od Marca Bergera. Oba približujú temnejšie stránky dospievania súčasných mladých gejov. Kruh sa uzatvára i na úrovni realizačného tímu – režisér Lucas Santa Ana je zároveň producentom Lovca.

Sobota 26. 6.

Ja ako Tekvička (2016)

Dlhometrážny bábkový film Ja ako Tekvička je nežným a poetickým príbehom o dospievaní. Po nečakanej smrti svojej matky sa deväťročný chlapec prezývaný Tekvička skamaráti s dobrosrdečným policajtom Raymondom, ktorý ho sprevádza na ceste do novej pestúnskej rodiny, plnej sirôt v jeho veku. Nájsť si vlastné miesto v tomto zvláštnom a často nepriateľskom prostredí nie je pre Tekvičku jednoduché. Vďaka pomoci ochotného Raymonda a nových kamarátov sa však po čase naučí dôverovať, nachádza pravú lásku a nakoniec aj vlastnú rodinu.

Leto 85 (2020)

V lete roku 1985 znejú z rádií a kaziet The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šestnásťročný Alexis stretáva staršieho, charizmatického a tajomného Davida. Začína priateľstvo plné plavieb na mori, výletov na motorke, nocí bez spánku, slobody a spoznávania dospelého sveta. Zážitky rýchlo naberajú na intenzite, až sa všetko osudovo zvrtne a Alexis sa stáva hlavným podozrivým v policajnom vyšetrovaní… Režisér François Ozon sa vracia ku koreňom majstrovsky vyrozprávaných príbehov, a v tomto prípade nám dokonale sprostredkuje atmosféru polovice osemdesiatych rokov.

Viac informácii o programe sa dozviete na webe FFi.sk


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?