in ,

Čo sa oplatí vidieť na tohtoročnom Filmovom festivale inakosti?

Keď chlapec stretol chlapca

Ako programový dramaturg tohtoročného FFi vám samozrejme odporúčam pozrieť si toho čo najviac. V tomto článku som pre vás vybral mojich sedem najobľúbenejších filmov z 15. ročníka, ktorý sa začne v stredu 6. októbra. A plus som pridal tip na sekciu, ktorú si takisto nenechajte ujsť. 

Alice (2019)

Bezstarostná a rozmaznaná Alice Júnior je transrodová youtuberka. Spoločne s otcom sa presťahuje do malého mesta, kde sa zdá, že jej nová stredná škola uviazla v čase. Alice musí prežiť nové prostredie a napriek všetkým predsudkom chce dosiahnuť svoju najväčšiu túžbu: zažiť prvý bozk.

V programe nájdete tento rok tri filmy, ktoré sa venujú dospievaniu transrodových dievčat. (Alice, Lola a Valentina). Alice sa líši od druhých svojou ľahkou a bezstarostnou atmosférou. Napriek tomu, že sa film venuje aj ťažkým témam ako transfóbia či šikana, pozitívne naladenie hlavnej postavy vás udrží v dobrej nálade.

Keď chlapec stretol chlapca (2021)

Harry žúruje už 48 hodín, keď sa na tanečnom parkete v berlínskom klube stretne s Johannesom. Pätnásť hodín do odletu domov sa Johannes ponúkne, že mu pomôže vytlačiť palubný lístok. Táto úloha vedie k spoločnému dňu putovania mestom. Kontrasty v ich živote a hodnotách nútia oboch konfrontovať svoje vlastné pravdy.  

Dej filmu možno znie ako už miliónkrát obohratá platňa, no Keď chlapec stretol chlapca prináša niečo nové a čerstvé, čo vás vtiahne dnu. Myslím si, že veľa z nás si zažilo podobnú situáciu ako dvaja hlavní protagonisti. Stretnete niekoho na párty, strávite spolu pár intenzívnych hodín, ktoré vo vás zanechajú silný pocit aj dlho po tom, čo sa s danou osobou rozlúčite.

Pole vlčích makov (2020)

Cristi je mladý policajt z Bukurešti, ktorý kvôli stigme medzi vojenskými hodnosťami tají svoju homosexualitu. Je v dlhodobom vzťahu s Hadim, ktorý žije v inom meste. V deň jeho návštevy je Cristi zavolaný na intervenciu do kina, kde ultranacionalistická homofóbna skupina sabotuje premietanie queer filmu. Keď jeden z protestujúcich spozná Cristiho a začne sa vyhrážať, že odhalí tajomstvo jeho sexuality, Cristi čelí nebezpečenstvu, že príde o všetko, čo má.

Najmrazivejším faktom tohto filmu je, že ide o niečo reálne, čo sa nedeje tak ďaleko našej krajiny. Veľmi realistické prevedenie pridáva úzkosť z každodenného schovávania queer komunity, ktorá na niektorých miestach stále nemôže byť sama sebou. Taktiež človeka donúti zamyslieť sa nad tým, že na niektorých pracovných pozíciách stále nie je v poriadku byť vyautovaný.

Veľká sloboda (2021)

V povojnovom Nemecku je Hans stále dookola väznený za homosexualitu. Vzhľadom na paragraf 175 je jeho túžba po slobode systematicky ničená. Jediným ustáleným vzťahom v jeho živote sa stane jeho dlhoročný spolubývajúci z cely, Viktor. To, čo začína odporom, prerastá do niečoho, čomu sa hovorí láska.

Filmy z väzenského prostredia väčšinou nie sú mojimi obľúbenými, no Veľká sloboda bol neuveriteľne silný zážitok! Od spracovania, atmosféry, filmovej reči až po herecké výkony. Všetky aspekty tohto filmu sú skvelým a jedinečným zážitkom.

Miss (2020)

Dej otváracieho filmu tohtoročného FFi je celkom jednoduchý. Mladý muž hľadajúci svoju rodovú identitu sa rozhodne zúčastniť súťaže krásy Miss France. Videl som málo filmov, ktoré by dokázali zobraziť skúmanie rodovej identity človeka tak jemne a citlivo ako práve tento film.

Playdurizm (2020)

Keď sa tínedžer ocitne uväznený v trblietavej realite so svojim filmovým mužským idolom, urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa nim stál posadnutý. Ignoruje tým ale násilné stopy toho, ako sa tam dostal.

Budem úprimný. Sám neviem, ako tento film opísať. Každý jeden moment je šokujúci a necháva človeka v napätí a neistote. Playdurizm rozhodne nie je pre každého, musíte mať silný žalúdok. V každom prípade ide o veľmi zaujímavý a strhujúci film od našich českých susedov.

Prekliata jar (2021)

Čiastočne autobiografický príbeh režisérkinych tínedžerských čias v Ríme. Tu nadviazala špeciálne priateľstvo s problémovou spolužiačkou, ktoré jej kompenzovalo vlastné ťažkosti s rodičmi.

Prekliata jar prináša presne to, čo veľa z nás na queer filmoch miluje. Dospievanie, prvá láska, neistoty a hľadanie vlastného miesta vo svete. Film je krásnou sondou do života dvoch mladých dievčat, ktoré si navzájom pomôžu v ťažkom období života.

FFi kraťasy

FFi pre vás aj tento rok pripravilo tri pásma skvelých krátkych filmov, tento raz pomenované podľa piesní od Britney Spears: Toxic, Boys a Stronger. Pásmo Boys prináša sedem filmov, ktoré sa zameriavajú na sexuálne a milostné príbehy mužov. Pásmo Stronger prináša osem filmov so situáciami, ktoré v konečnom dôsledku robia ľudí silnejšími, ako boli predtým. A pásmo Toxic prináša päť filmov o toxických vzťahoch a situáciách medzi ľuďmi.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?