in ,

Boh je teplý, divadelnú hru s týmto názvom uvidíte online

Foto: GØD IS GAY

Prevetrať predsudky a dogmy sa rozhodla inscenácia GØD IS GAY. O tvorcoch však nemožno povedať, že by im nebolo nič sväté. Práve naopak, chcú si klásť otázku, čo je naozaj hodné úcty, a odhaliť mnoho tvárí nenávisti. 

Za predstavením stojí umelecký spolok MØNØNØ, ktorí tvoria študenti a študentky Akadémie múzických umení v Prahe. V tvorivom tíme je aj niekoľko Slovákov. Inscenácia reaguje na tému homosexuality a jej akceptácie. V susednom Česku je situácia podstatne lepšia ako u nás, mnohí majú pocit, že v tomto smere tam už nie je čo riešiť. Autori divadelnej hry GØD IS GAY to však vidia inak: „Prečo je teda homosexualita témou a problémom, keď ide o svadby, adopcie alebo pokojný život v rodnej dedine? Môže človek otvorene hovoriť o svojej sexualite bez obáv z výsmechu, pohoršenia či nenávisti? A ako má jednotlivec v zdraví vyrastať v spoločnosti, ktorá mu neumožňuje, aby mal rád sám seba? Naozaj sme sa zbavili predsudkov a diskriminácie?“ pýtajú sa tvorcovia. 

Ako už názov napovedá, na pretras príde aj otázka viery a náboženské dogmy. Inscenácia bude skúmať, či nám naozaj pomáhajú k vzájomnej láske a do akej miery nám utvárajú názor na svojich blížnych. Podľa popisky k predstaveniu pôjde o cool drámu skríženú s Novým zákonom, montáž biblických citácií, pašijových textov, mailov, facebookových statusov, článkov, videí a hereckých improvizácií. Hru režíruje Karol Filo, dramaturgom je Tomáš Procházka.

Inscenáciu si môžete pozrieť zdarma v stredu 24. marca o 19.00 na Facebooku. Všetko podstatné nájdete v tejto facebookovej udalosti.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?