in ,

Ak miluješ RuPaul’s Drag Race, určite si pozri týchto 9 šou

Drag Race Holland

RuPaul’s Drag Race je legendárna reality show, ktorá od roku 2009 prináša na televízne obrazovky pohľad na drag kultúru, módu, talent a hlavne na LGBTI osudy. Už trinásta séria bude mať premiéru 1. Januára 2021. Počas posledných 10 rokov vzniklo mnoho podobných relácií a taktiež projektov exsúťažiacich. V tomto článku vám prinášame 9 programov, ktoré si musíte pozrieť v prípade, že milujete RuPaul’s Drag Race.

RuPaul’s Drag U (2010-12) – WOW Presents Plus

Prvý Drag Race spin-off, v ktorom exsúťažiace robili drag transformácie na ženách. Drag U bolo po dvoch sériách zrušené, kvôli nezáujmu divákov a nízkej sledovanosti.

Drag Race Thailand (2018-20) – WOW Presents Plus

Drag Race Thailand je prvá ne-americká verzia tejto súťaže. Mala premiéru vo februári 2018 a namiesto RuPaula ju moderuje módny stylista Art-Arya. Druhá séria mala premiéru v januári 2019 a tešila sa rovnakej popularite ako tá úvodná.

RuPaul’s Drag Race UK (2019-21) – WOW Presents Plus

Britskú verziu Drag Race moderuje samotný RuPaul, s ktorým v porote sedia Michelle Visage, Alan Carr a Graham Norton. Prvá séria bola u fanúšikov veľmi obľúbená, dokonca ju mnohí považovali za lepšiu ako mnohé americké. Druhá séria bude mať premiéru 14. januára 2021.

RuPaul’s Secret Celebrity Drag Race (2020) – Netflix

Tento spin-off Drag Race má štyri epizódy a môžete si ho pozrieť na Netflixe. V každej epizóde súťažia tri celebrity (slovo celebrity je použité s nadhľadom), ktoré prejdú celkovou drag transformáciou a musia súťažiť v úlohách ako stand-up číslo alebo muzikál. V tejto šou sa taktiež objavia ikonické drag queens z minulých sérií ako Alyssa Edwards, Bob the Drag Queen či Trixie Mattel, ktoré robia mentorov celebritám.

Canada’s Drag Race (2020) – WOW Presents Plus

Podľa môjho skromného názoru ide o najlepšiu sériu Drag Race za veľmi dlhú dobu. Celá šou pôsobí prirodzene a pripomína prvé série americkej verzie. Ako porotcovia sa predstavia súťažiaca z 11. série Brooke Lynn Hytes, herec Jeffrey Bowyer-Chapman a modelka Stacey McKenzie.

Drag Race Holland (2020) – WOW Presents Plus

Prvý európsky spin-off Drag Race, ktorý sme mali možnosť vidieť na jeseň 2020. Fanúšikom americkej verzie môže prekážať produkcia a menší rozpočet holandskej verzie, no napriek tomu ide o plnohodnotnú sériu, ktorú si treba pozrieť v prípade, ak vám chýba Drag Race. Moderuje holandský moderátor Fred van Leer.

RuPaul’s Drag Race: Vegas Revue (2020) – WOW Presents

Šesťdielna dokumentárna reality šou, v ktorej sú zaznamenané prípravy na RuPaul’s Drag Race Live! V tejto sérii sa objavia drag queens Yvie Oddly, Asia O’Hara, Derrick Barry, Kameron Michaels, Naomi Smalls a Vanessa Vanjie Mateo. Ide o príjemné pozeranie medzi oficiálnymi sériami, plné drámy a drag vystúpení.

Dancing Queen (2018) – Netflix

Každý fanúšik Drag Race si zamiloval Alyssu Edwards, ktorá účinkovala v piatej sérii a taktiež v druhej sérii All Stars. Tento seriál zaznamenáva Allysine pôsobenie ako choreografa a mentora mladých tanečníčok. Celú prvú sériu si môžete pozrieť na Netflixe.

AJ and the Queen (2020) – Netflix

Tvorcu Michaela Patricka Kinga môžu diváci poznať vďaka spolupráci na seriáloch Sex v meste alebo 2 Broke Girls. Tentokrát sa spojil so samotným RuPaulom. Ten hrá v seriáli drag queen s menom Ruby Red, ktorá sa vydá na roadtrip s malým dievčaťom AJ. V seriáli sa objaví mnoho súťažiacich z Drag Race (napríklad Jinkx Monsoon, Katya či Chad Michaels). Ide o jednoduché a zábavné pozeranie hlavne pre fanúšikov Drag Race. Seriál bol po prvej sérii zrušený.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?