in ,

7 teplých kníh pod stromček

Vieš si predstaviť Vianoce bez knihy? Ak nie, tak medzi týmito teplými titulmi určite nájdeš ten svoj. Alebo aj super tip na darček pre niekoho blízkeho. 

Glennon Doylová: Nespútaná

Glennon bola najprv poslušné dievča, neskôr dobrá matka a manželka. Snažila sa spĺňať očakávania všetkých. Keď sa jej náhodou v hlave vynorila otázka, či je takto spokojná alebo nebodaj šťastná, snažila sa ju rýchlo umlčať a potlačiť, podobne ako to robí väčšina z nás.

A potom spoznala na ženu, do ktorej sa zamilovala. V mysli jej zaznelo: To je ona! Glennon si uvedomila, že tieto slová vyšli z jej vnútra a život, ktorý žije, nie je úplne v poriadku. Kniha Nespútaná je autorkinou intímnou spoveďou o tom, ako opustila manžela, vyrovnala sa s rozvodom a so svojou partnerkou vybudovala novú rodinu na iných základoch.


André Aciman: Nájdi si ma

Román Nájdi si ma je pokračovaním nádherného príbehu Daj mi tvoje meno. Znova sa stretávame s hlavnými postavami, ale tentokrát nám autor umožní vkĺznuť do ich príbehov o čosi hlbšie.

V štyroch častiach románu nám postupne rozpovie o Eliovom vzťahu s Michaelom či o Oliverovom manželstve, v ktorom mu čosi alebo skôr ktosi chýba.


Stephen Chbosky: Charlieho malé tajomstvá

Intímna kniha napísaná formou listových denníkov adresovaných vymyslenému priateľovi.

Introvert Charlie sleduje svet, životy svojich priateľov prepletené tajomstvami, ako je homosexualita, neželané tehotenstvo alebo drogy, pričom svoje vlastné sa snaží ukryť aj pred sebou.


Theo Addair: Muffin a čaj

Pre mladých na prahu dospelosti je super táto kniha o Danielovi a Kitovi. Dvoch chlapcoch, ktorých na prvý pohľad spája len jediné – škola. Jeden je najlepší študent, je úzkostlivý, odmeraný a len veľmi ťažko si k sebe niekoho pustí.

Druhý má zas umelecké nadanie, rád rozpráva a poriadok nie je jeho silnou stránkou. Muffin a čaj však na elitnom internáte dokážu zázraky a medzi chlapcami preskočí iskra.


Jandy Nelsson: Dám ti aj slnko

Dvojčatá Noe a Jude spája silné puto. Noe prichádza v trinástich na to, že je gay, Jude zas objavuje svoju krásu a skutočnosť, že chlapci sú pre ňu výzva. O tri roky je však všetko inak. Z Noema, ktorý miloval kreslenie a snažil sa dostať na umeleckú školu, je pártyboy.

A Jude, ktorá sa na jeho vysnenú školu dostala, je čudáčka a rozpráva sa s duchmi mŕtvej matky a babičky. Dvojčatá, ktoré znamenali jeden pre druhého celý svet, teraz spolu sotva prehovoria.


John Boyne: Môj brat sa volá Jessica

Sam Waver sa cíti trošku osamelý, nemá priateľov a pre svojich rodičov je v podstate neviditeľný. Našťastie má brata, ktorý naňho má čas, keď to potrebuje. Sam si svojho brata Jasona trošku idealizuje, zdá sa mu, že má všetko.

Jason je síce obľúbený, má priateľov, hrá skvele futbal a každé dievča má o neho záujem, má však aj jedno tajomstvo. V jeden večer rodine oznámi, že už dlhšie s niečím zápasí. Sam sa tak dozvie, že jeho brat je v skutočnosti sestra.


Niečo pre najmenších – Peter Parnell: Tango

Pútavá kniha s nádhernými ilustráciami rozpráva príbeh skutočnej rodiny tučniakov. Roy a Silo si postavili v newyorskej zoo hniezdo z kameňov a na striedačku na ňom sedeli.

Jedného dňa však dostal ošetrovateľ skvelý nápad a Roy a Silo sa stali oteckami. Kniha je pre deti od 3 rokov.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?