in ,

Týchto 50 faktov z queer popkultúry ťa pobaví aj poučí!

Scooby Doo

Ktorá slovenská kapela má pieseň o gejskej láske? Čo znamenajú farby v dúhovej vlajke? Ktorý americký gejský spevák drží rekord v rebríčku Billboard Hot 100? Ak milujete queer popkultúru rovnako ako ja, týchlo 50 faktov vás určite pobaví a možno aj sa aj niečo nové dozviete.

  1. Prvou organizáciou pre práva homosexuálov bola Society for Human Rights (Spoločnosť pre ľudské práva), ktorú v roku 1924 založil Henry Gerberg v Chicagu.
  1. V roku 1935 napísala zúfalá matka list Sigmundovi Freudovi, v ktorom ho prosila, aby vyliečil jej syna z homosexuality. Freud jej odpísal, že jej syn sa nemá za čo hanbiť.
  1. Raper Eminem je veľmi dobrý kamarát s legendárnym spevákom Eltonom Johnom. Ako svadobný dar mu daroval niekoľko diamantových cock-ringov. 
  1. Leonardo Da Vinci bol vo veku 24 rokov dvakrát zatknutý za gejský sex.
  1. Slovenská kapela Desmod vydala v roku 2006 pieseň Niekto ti to povie skôr než ja. Podľa frontmana Kulyho ide o pieseň z pohľadu homosexuála, ktorý je zamilovaný do iného muža. K piesni vyšiel aj videoklip, ktorý túto teóriu potvrdzuje. Zahrali si v ňom herci Milan Ondrík a Martin Nahálka.
  1. Televízny seriál All in the Family sa stal vo februári 1971 prvým sitcomom v histórii, ktorý predstavil otvorene homosexuálnu postavu.
  1. Mariah Carey zložila pieseň One Sweet Day pre ľudí, ktorí zomreli počas epidémie HIV/AIDS.
  1. Candis Cayne sa v roku 2007 stala prvou transrodovou herečkou, ktorá hrala transrodovú postavu v hlavnom vysielacom čase. Stalo sa tak v seriáli Sexi špinavé prachy, ktorý sa vysielal aj na Slovensku.
  1. Seriál Miliardy (2016 – súčasnosť) predstavil v druhej sérii postavu Taylor Mason. Ide o prvú otvorene nebinárnu osobu v americkej televízii. Zahrali si ich Asia Kate Dillon, ktorí sa taktiež identifikujú ako nebinárni.
  1. Americká tenistka Billie Jean King sa stala prvou prominentnou profesionálnou športovkyňou, ktorá urobila verejný coming-out. Jej príbeh bol zvečnený vo filme Battle of the Sexes z roku 2017.
  1. V roku 2017 sa čilská herečka Daniela Vega stala prvou transrodovou osobou v histórii, ktorá prezentovala cenu na Oscaroch. V rovnaký večer si jej film Fantastická žena (r. Sebastián Lelio, 2018) odniesol cenu za najlepší zahraničný film.
  1. Legendárny hudobník Liberace tvrdil celý život, že nie je homosexuál. Viackrát dokonca zažaloval noviny a osoby, ktoré to o ňom tvrdili. Zomrel v roku 1987 na komplikácie spojené s AIDS-om vo veku 67 rokov. Nikdy verejne nepovedal, že je gej.
  1. Animovaný film Norman a duchovia (r. Chris Butler, Sam Fell) z roku 2012 bol prvý mainstreamový animovaný film, ktorý mal otvorenú gejskú postavu.
  1. V roku 1985 vyšiel oficiálny román Star Trek. Postavy Kirk a Spock v ňom boli vykreslené ako milenci. Tieto časti mali byť z románu odstránené, no omylom boli aj tak nakoniec vytlačené. Táto verzia sa odvtedy stala zberateľským kúskom.
  1. V roku 2011 účinkoval v slovenskej tanečnej šou Let’s Dance populárny herec Viktor Horján. Jeho tanečným partnerom bol muž, čo vyvolalo na Slovensku obrovský škandál. Mimovládne organizácie poslali vtedajšej generálnej riaditeľke TV Markíza Zuzane Ťapákovej otvorený list  a vyzvali ju, aby nedeformovala súťaž Let’s Dance experimentálnym tanečným párom dvoch mužov. 
  1. V roku 1930 hollywoodske štúdiá prijali Motion Picture Production Code (kód výroby filmov), ktorý zakazoval vo filmoch všetky odkazy na homosexualitu alebo iné „sexuálne zvrátenosti“. 
  1. Kníhkupectvo Oscar Wilde Memorial Bookshop bolo založené v roku 1967 a stalo sa prvým gejským kníhkupectvom na svete.
  1. Farby na dúhovej vlajke reprezentujú nasledovné: červená znamená život, oranžová liečenie, žltá slnko, zelená prírodu, modrá harmóniu a fialová dušu.
  1. V roku 2019 sa modelka Swe Zin Htet stala prvou otvorenou lesbou, ktorá súťažila na  Miss Universe.
  1. Slovenské filmy Hana a jej bratia (r. Vlado Adásek, 2001) a Anjeli (r. Róbert Šveda, 2012) sú zatiaľ jediné dva slovenské filmy, ktoré sa v hlavnej úlohe sústreďujú na gejské postavy. V druhom menovanom si zahral hlavnú rolu úspešný slovenský režisér Peter Bebjak.
  1. Keď sa v roku 2005 herečka Bea Arthur (známa zo seriálu The Golden Girls) dozvedela o obrovskom množstve LGBTI+ mládeže bez domova, rozhodla sa pre nich usporiadať benefičný večer, a to aj napriek tomu, že sama v tom čase bojovala s rakovinou.
  1. Ikonický gejský film Skrotená hora (r. Ang Lee) bol v roku 2006 nominovaný na osem Oscarov. Heath Ledger sa odmietol zúčastniť úvodného monológu počas udeľovania cien. Jake Gyllenhaal minulý rok prezradil, že to bolo preto, lebo Akadémia chcela použiť homofóbne vtipy. Ledger sa vyjadril následovne: „Nie je to pre mňa žart, nechcem si z toho robiť žarty.“
  1. Televízia Markíza predstavila v roku 2008 svoju vlastnú verziu televíznej šou Simple Life, ktorá v USA preslávila Paris Hilton a Nicole Richie. Volala sa Aha – dvaja v tom a účinkovali v nej dvaja známi homosexuáli – kaderník Paviel Rochnyak a moderátor audiotextových TV hier Mário Toráč.
  1. V roku 2014 sa seriál televíznej stanice Disney Channel Good Luck Charlie stal prvou televíznou reláciou zameranou na deti, v ktorej sa objavil pár rovnakého pohlavia.
  1. Seriál L. A. Law v roku 1991 odvysielal prvý bozk medzi osobami rovnakého pohlavia v hlavnom televíznom vysielacom čase. Táto epizóda sa stala známa ako „epizóda lesbického bozku“. Prvý gejský bozk prišiel až o 9 rokov neskôr v seriáli Dawson’s Creek.
  1. Seriál Pose (2018 – 2021) drží rekord v najväčšom obsadení transrodových hercov a herečiek v histórii televízie. Hlavná herečka Mj Rodriguez sa v roku 2021 stala prvou transrodovou ženou, ktorá získala nomináciu na cenu Emmy v hlavnej hereckej kategórii. Bola nominovaná v kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli. Billy Porter sa zase v roku 2019 stal prvým čiernym otvoreným gejom, ktorý vyhral cenu Emmy za najlepšieho herca v dramatickom seriáli.
  1. Aktivistka za práva bisexuálov Brenda Howard je považovaná za takzvanú Mother of Pride (matku Pridu).
  1. V roku 2015 mal na Broadwayi premiéru muzikál Fun Home. Ide o prvý broadwayský muzikál s lesbickou hrdinkou v hlavnej úlohe. Jake Gyllenhaal údajne získal práva na výrobu jeho filmovej verzie.
  1. Animovaný seriál Scooby Doo je pre queer komunitu veľmi dôležitý. Postava Daphne je považovaná za gejskú ikonu, zatiaľ čo Velma je ikonou lesieb.
  1. Drag queen Gottmik sa tento rok stala prvým transrodovým mužom, ktorý súťažil v televíznej reality šou RuPaul’s Drag Race. Ďalším dôležitým menom je Victoria Scone, ktorá sa vďaka súťaženiu v tretej sérii britskej verzie Drag Race stala prvou cisrodovou ženou v histórii v šou.
  1. Spevák Frank Ocean spravil v roku 2012 verejný coming-out na sociálnej sieti Tumblr.
  1. V roku 1985 sa americký herec Rock Hudson stal prvou významnou celebritou, ktorá zomrela na chorobu spojenú s AIDS-om. Hudson bol ohľadom svojej sexuálnej orientácie vždy diskrétny, no mnohí ľudia vo filmovom priemysle vedeli, že je gej.
  1. David Crane, tvorca populárneho seriálu Priatelia (1994 – 2004) sa vyjadril, že postava Chandlera Binga mala byť pôvodne gejom. Plány sa ale zrušili, keď bol do tejto role obsadený Matthew Perry.
  1. Pieseň Old Town Road od Lil Nas X sa udržala na vrchole hudobného rebríčka Hot 100 rekordných devätnásť týždňov. Je teda piesňou, ktorá sa udržala na prvom mieste rebríčka najdlhšie v americkej histórii. Predošlý rekord patril Mariah Carey a piesni One Sweet Day, ktorá sa udržala na prvej priečke šestnásť týždňov.
  1. Jay-Z sa v roku 2012 stal prvým prominentným raperom, ktorý verejne podporil manželstvá párov rovnakého pohlavia. Čoskoro ho nasledovali ďalšie veľké mená v hip-hope ako 50 Cent, Snoop Dogg a Macklemore. Posledný menovaný dokonca v rovnaký rok vydal pieseň Same Love, ktorá hovorí o problematike práv gejov a lesieb.
  1. Princezná Diana mala v 80. rokoch blízke vzťahy s množstvom dôležitých gejských spevákov vrátane Eltona Johna a Freddieho Mercuryho. Freddie ju dokonca raz prepašoval do gejského klubu bez toho, aby ich niekto odhalil.
  1. Ellen DeGeneres sa v roku 2007 stala prvou otvorene homosexuálnou osobou, ktorá moderovala Oscary. Neil Patrick Harris sa v roku 2015 stal prvým otvoreným gejom, ktorý moderoval prominentné udeľovanie cien.
  1. Aquaria a Violet Chachki sa v roku 2019 stali prvými dvoma drag queens, ktoré sa zúčastnili galavečera Met Gala.
  1. Princ Harry a Meghan Markle sú prví členovia britskej kráľovskej rodiny, ktorí verejne podporili Pride mesiac.
  1. Postava Babadook z rovnomenného hororového filmu sa v roku 2017 stala nečakanou gejskou ikonou. Netflix totižto omylom zaradil film do sekcie LGBTI+ filmov.
  1. Počas natáčania filmu Zrodila sa hviezda (2018) navrhla Lady Gaga režisérovi Bradleymu Cooperovi, aby do jednej z postáv v gejbare obsadil známu drag queen Shangelu. V roku 2019 sa Shangela stala prvou drag queen, ktorá sa zúčastnila Oscarov v dragu.
  1. Skladateľ a dramatik Jonathan Larson zomrel v skorých ranných hodinách 25. januára 1996. V ten večer mal premiéru jeho ikonický muzikál Rent.
  1. V novembri 2021 predstavil Marvel nový superhrdinský film Eternals (r. Chloé Zhao). Ide o prvý film o Marvelu, v ktorom sa objaví gejský superhrdina.
  1. Film Moonlight (r. Barry Jenkins) sa v roku 2017 stal prvým LGBTI+ filmom, ktorý získal Oscara za najlepší film.
  1. Na začiatku milénia sa darilo queer ľuďom v českých reality programoch. V roku 2004 sa stala Aneta Langerová prvou víťazkou hudobnej súťaže Česko hledá SuperStar. Rok na to vyhral prvú sériu českých Vyvolených Vladko Dobrovodský. Obaja patria do LGBTI+ komunity.
  1. Speváčka Adele sa vyjadrila, že pieseň Set Fire to the Rain sa snažila napísať ako gejskú hymnu.
  1. Vzpieračka Laurel Hubbard sa tento rok zapísala do histórie ako prvá otvorená transrodová žena, ktorá súťažila na olympijských hrách.
  1. Politik Pete Buttigieg je jeden z prvých vyautovaných gejov, ktorý spustil v USA veľkú prezidentskú kampaň. Prezident Biden ho neskôr vymenoval za ministra dopravy, čím sa stal prvým otvorene homosexuálnym ministrom v histórii USA.
  1. V roku 2018 sa Rachel Morrison stala vôbec prvou ženou a zároveň prvou lesbou, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepšiu kameru.
  1. V roku 1994 Ikea predstavila reklamu, ktorá zobrazovala dvoch nakupujúcich mužov. Ide o prvú televíznu reklamu s homosexuálnym párom.

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?