in ,

10 vianočných filmov s LGBTI postavami a témami

Film: Happiest Season

Súčasná ponuka vianočných filmov nie je to, čo bývala v minulosti. Sám doma, Mrázik či S tebou ma baví svet sú klasiky, ktoré si diváci radi pozrú každý rok. LGBTI reprezentácia je vo vianočných snímkach mizivá, no napriek tomu sa nám podarilo vybrať 10 vianočných filmov s queer postavami a témami.

Happiest Season (2020) – Hulu

Nový vianočný film prináša lesbický pár v podaní Kristen Stewart a Mackenzie Davis. Ide o romantickú komédiu, v ktorej postava Harper privedie svoju priateľku Abby domov na Vianoce. Problém je v tom, že jej rodina netuší o jej sexuálnej orientácii a Abby musí predstierať, že je iba spolubývajúca. Príbeh filmu síce znie banálne, ide ale o úprimný a zábavný film s veľmi dobrým hereckým obsadením.

Chaos na Vianoce (2015) – Netflix

V tejto vianočnej komédii sledujeme členov veľkej rodiny, ktorí sa snažia stretnúť, aby spoločne oslávili sviatky. Vo filme sa objavujú známi herci a herečky ako Diane Keaton, John Goodman, Olivia Wilde, Amanda Seyfried a filmové rozprávanie pripomína mierne Lásku nebeskú. Jedna z liniek sa venuje postave policajta Williamsa (Anthony Mackie), ktorý sa snaží vyrovnať so svojou sexuálnou orientáciou.

The Christmas House (2020) – Hallmark

Televízna stanica Hallmark vyprodukuje ročne obrovské množstvo vianočných filmov a tento rok sa rozhodli natočiť prvý vianočný film s LGBTI postavami v hlavných úlohách (v jednej z nich herec Jonathan Bennett známy z filmu Mean Girls). Nejde o prelomové dielo, film sa venuje typickým vianočným a gay témam. Ide ale o pozitívny posun v LGBTI reprezentácii vo filme a médiách.

Make the Yuletide Gay (2009)

Béčková vianočná komédia (na ktorej je vidieť, že je z roku 2009) rozpráva príbeh Olafa, o ktorom rodina nevie, že je gay. Jeho priateľ Nathan sa ho ale rozhodne nečakane navštíviť na Vianoce. Film má pár pozitívnych momentov, najmä v podobe Olafových rodičov, ktorí sú príjemné spestrenie.

Carol (2015)

Veľmi známy lesbický film, ktorý v roku 2016 získal šesť nominácií na Oscara. V hlavných úlohách sa predstavia Cate Blanchett ako Carol a Rooney Mara ako Therese. Príbeh vzplanutia lásky medzi týmito dvomi ženami, ktorý sa odohráva počas Vianočných sviatkov, prináša silné emócie a skvelé herecký výkony.

En underbar jävla jul (2015)

Švédska vianočná komédia o Simonovi a Oscarovi, ktorí tvoria pár už tri roky. Nedávno spolu kúpili dom a ich spoločná priateľka Cissi je tehotná s ich dieťaťom. Rozhodnú sa, že najlepší čas, kedy to oznámiť svojim rodinám, sú práve Vianoce. Ide o príjemný vianočný film, s podareným moderným pohľadom na gay rodinu.

Dashing in December (2020)

Americký televízny film, ktorý mal premiéru 13. decembra, prináša typickú vianočnú lovestory, akú poznáme z takmer každého vianočného hetero príbehu. Wyatt sa vracia na sviatky domov, aby presvedčil svoju mamu, nech predá ich rodinný ranč, ktorý momentálne spravuje Heath. Medzi dvoma mužmi dochádza k romantickému vzplanutiu a veci sa začínajú komplikovať.

Dolly Parton’s Christmas on the Square (2020) – Netflix

Povedzme si na rovinu – film nemá teplú tému, objaví sa v nej jeden gay pár vo veľmi vedľajšej úlohe. Ide ale o vianočný muzikál so štrnástimi novými piesňami od gay ikony Dolly Parton. Je to síce stopercentné vianočné klišé, ale vidieť Dolly v postave anjela sa určite oplatí.

Základ rodiny (2005)

Nejde doslova o vianočný film, odohráva sa totiž počas amerického Dňa vďakyvzdania. Príbeh ale pripomína väčšinu vianočných filmov s podobnou témou. V tomto konkrétnom sa predstaví gay obľúbenkyňa Sarah Jessica Parker, ktorá ide počas Vianoc navštíviť nefunkčnú rodinu svojho priateľa. Gay postavu si tu zahral Robert Downey Jr., ktorého nemožno prepásť.

Meet Me in St. Louis (1944)

Taktiež nejde o film s teplou témou či postavami. Meet Me in St. Louis je ale vianočná klasika, ktorá je v LGBTI komunite veľmi obľúbená. V hlavnej úlohe sa predstavila legendárna gay ikona Judy Garland a film priniesol známu vianočnú pesničku Have Yourself A Merry Little Christmas.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?