in ,

Športové víkendy pre LGBTI+ ľudí v Banskej Bystrici a Košiciach, v Bratislave dokonca aj veľký turnaj

Športu a rozmanitosti zdar, milí kamaráti a kamarátky! Odkazuje tím LGBTI+ športového klubu Lotosové kvety, ktorý plánuje tri športové víkendy nielen pre dúhovú komunitu. 

Športový klub Lotosové kvety funguje v Bratislave už od roku 2012, pričom jeho hlavným cieľom je vytvárať bezpečný priestor na spájanie LGBTI+ ľudí. Tieto športovo-spoločenské aktivity by však radi Lotosky rozšírili aj do ďalších miest. V septembri a v októbri by chceli pomocou víkendových podujatí v Košiciach a v Banskej Bystrici motivovať tamojších LGBTI+ ľudí k zdravému športovaniu, príp. k založeniu obdobných tímov alebo klubov.

„Prvotným zámerom je spojenie ľudí, vytvorenie pocitu bezpečia a začlenenia na športovisku. Zároveň by sme veľmi radi odovzdali vlastné skúsenosti a rady s fungovaním klubu v Bratislave. Šport je krásny fenomén s pozitívnym vplyvom na rozvoj jednotlivca a tým aj celú spoločnosť. Prostredníctvom neho sa priúčame akceptácii rôznorodosti, rovnosti príležitostí, cieľavedomej práci, férovej hre, taktickému mysleniu či tímovej spolupráci,“ vysvetľujú Lotosové kvety.

Športové víkendy pre LGBTI+ ľudí v Banskej Bystrici a Košiciach, v Bratislave dokonca aj veľký turnaj

Ako prvý v poradí sa uskutoční športový víkend v Košiciach, kam si to namieria LGBTI+ športovci a športovkyne už tento piatok 30. septembra. Program bude trvať až do nedele 2. októbra. Piatkový večer bude patriť úvodnému zoznámeniu, kedy sa môžete stretnúť s tímom Lotosových kvetov pri drinku a spoločných rozhovoroch. V sobotu doobeda odštartujú tréningy vo volejbale, florbale, bedmintone a behu, ktoré budú trvať až do večera. Nasledovať bude beseda o problémoch LGBTI+ ľudí pri športovaní a športovom aktivizme, po nej dokonca aj športový kvíz. Nedeľa bude pre fanúšikov a fanúšičky turistiky, ktorú uzavrie spoločný piknik. Program v takomto zložení vás čaká aj na športovom víkende v Banskej Bystrici, kam sa Lotosové kvety vyberú od piatka 21. októbra do nedele 23. októbra.

Športové víkendy pre LGBTI+ ľudí v Banskej Bystrici a Košiciach, v Bratislave dokonca aj veľký turnaj

Športové víkendy Lotosových kvetov vyvrcholia v novembri v Bratislave, kde to rozbalia vo veľkom. Od 11. do 13. novembra sa bude totiž konať medzinárodný turnaj Lotos Cup. Tímy a jednotlivci z viacerých krajín budú súťažiť v štyroch disciplínach. Sily si zmerajú vo volejbale, florbale, bedmintone a v behu. Súťažným dňom bude sobota so zakončením na afterparty a slávnostným odovzdaním medailí.

Športové víkendy pre LGBTI+ ľudí v Banskej Bystrici a Košiciach, v Bratislave dokonca aj veľký turnaj

Turnaj už má na európskej scéne veľmi dobré renomé a pozitívne zviditeľňuje Bratislavu a Slovensko. „Na turnaji v Bratislave sme sa dočkali veľmi srdečného privítania. Všetko bolo navyše pripravené na top úrovni. Rád prídem na ďalší ročník,“ uviedol Poliak Piotrek, minuloročný účastník v bedmintone. „Chcel by som poďakovať za celý náš tím za super organizáciu. Myslím si, že hovorím za všetkých, keď poviem, že to bolo naozaj fantastické a že sme si to užili na 104 %,“ znejú slová chvály od Martina z Česka, ktorý si odniesol minulý rok zlatú medailu vo volejbale.

Ak si chcete aj vy užiť úžasnú atmosféru Lotos Cupu, tu nájdete prihlasovací formulár.

Projekt Športuj s nami: Spájame komunitu! je čiastočne podporený z Fondu na podporu LGBTI+ komunity v Nadácii Pontis. Týmito aktivitami zároveň napĺňajú Lotosové kvety prísľub v rámci programu Európskej komisie #healthylifestyle4all.

Čo si myslíš o článku?