in ,

Vogue hviezda Kyle Tisci mieri do Bratislavy. Tanec mu pomohol objaviť samého seba

Na Ball of Shame zasadne v porote renomovaný tanečník Kyle Tisci. Súťažiacim odkazuje, že sa teší na vystúpenia, ktorého ho zdvihnú zo stoličky. 

Bol práve v prvom ročníku na vysokej škole v roku 2012, študoval na The Liverpool Institute for performing arts a strávil nekonečné množstvo hodín na youtube sledujúc vogue vystúpenia v New Yorku. „Vravel som si: po tomto som túžil,“ spomína si medzinárodná hviezda žánru, Kyle Tisci. 

„Teda túžil som vidieť queer človeka s tmavou pleťou, ktorý by sa hýbal jedinečne ako nikto iný medzi klasickými tanečníkmi. Živé vogue vystúpenie som prvý raz videl o rok neskôr, vtedy som prvý raz aj sám vystupoval. Bol som vtedy súčasťou skupiny z Rotterdamu, House of Choco-Lat.“ 

Kyle bude jedným z porotcov slovenského sviatku vogue, ďalšieho ročníka Ball of Shame, ktorý sa koná 23. septembra v Novej Cvernovke. 

Čerešnička na torte

Vogue mu pomohol lepšie objaviť samého seba. „Myslím si, že som sa vždy prejavoval skôr maskulínne, ale ako queer tanečník som našiel radosť v inom pohybe, než na aký sú chlapci naučení.“ Pomohol mu pochopiť, že niekam patrí a zároveň, že môže slobodne prijať aj iný rodový prejav. 

Hoci pôsobí hlavne vo Veľkej Británii, zapojil sa do známej skupiny House of Tisci z New Yorku. K nej patrí aj tanečníčka Monika Prikkelová, jedna z organizátoriek Ball of Shame, a vidieť ste túto tanečnú skupinu mohli aj v druhej sérii vogue súťaže Legendary na HBO.

Vogue hviezda Kyle Tisci mieri do Bratislavy. Tanec mu pomohol objaviť samého seba

„Mal som tú česť, že som bol ich prvým členom mimo Spojených štátov amerických, no to je iba čerešnička na torte. Pripojil som sa k nim hlavne kvôli dobrým vzťahom s členmi. Nehovoriac o tom, že moja gej matka z House of Tisci mi u nich ponúkla miesto už rok predtým.“

Reštaurácia s pizzou a višňová štrúdľa

Kyle vidí, že vogue scéna vo Veľkej Británii rastie, má niekoľko významných skupín, napríklad menuje Miyake Mugler, West and Balenciaga či Maison Margiela. Vďaka energickým vystúpeniam veľa cestuje. „Nastal čas na nový pas, zlatko! Milujem nebo, milujem objavovať svet, milujem byť v novom prostredí. Mojím snom je vlastniť lietadlo. Na druhej strane, rád oddychujem aj vo svojej posteli v Londýne.“

Vogue hviezda Kyle Tisci mieri do Bratislavy. Tanec mu pomohol objaviť samého seba

Na Slovensku bude tiež prvýkrát. „Som vzrušený, povedal som Monike, nech mi veľa o vašej krajine nehovorí, chcem ju zažiť s otvorenou mysľou a bez predsudkov.“ Prezrádza, že jeho tradíciou je v každej krajine vyskúšať najlepšiu reštauráciu s pizzou, ale tiež by u nás rád vyskúšal legendárnu višňovú štrúdľu, o ktorej sa dopočul. 

Teší sa na Ball of Shame a slovenských súťažiacich, súťažiace: „Myslím si, že som celkom spravodlivý porotca. Nebojím sa niekoho chopnúť a budem skákať v úžase zo stoličky pri niekom, kto sa bude vedieť dobre predviesť. Budem tiež vyučovať jednu hodinu, takže sa teším na tých, čo sa zúčastnia a že objavím ich rôznorodé pohyby.“


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?