in ,

Valentínske ľúbostné príbehy, ktoré ti zahrejú srdce

Foto z filmu Špičkou jazyka

Romantika k sviatku zamilovaných jednoducho patrí. Poď sa začítať do teplých románov a prežiť s hlavnými hrdinami a hrdinkami príbehy plné lásky.

Sarah Waters: Špičkou jazyka

Román Špičkou jazyka ťa zavedie do viktoriánskeho Londýna, kde sa v 80. rokoch 19. storočia mladučká Nancy zamiluje do hviezdy londýnskeho kabaretu, Kitty Butlerovej. Tá sa na svojich vystúpeniach prezlieka za muža a spieva.

Nancy je jej vystúpeniami natoľko unesená, že nevynechá ani jedno predstavenie. Po tom, ako si to Kitty všimne, z nej urobí svoju garderobierku a po chvíli aj čosi viac. Dej románu má rýchly spád, postavy sú zaujímavo vykreslené a o milostné scény v knihe rozhodne nie je núdza.


Anna Musilová: Tamařino souhvězdí

Liv, 19-ročná študentka práv, by si priala byť niekde úplne inde. Prijímačky na fotografickú školu jej nevyšli, popri štúdiu práva pracuje ako servírka v kaviarni a s rodičmi nachádza spoločnú reč len veľmi ťažko. Jedinou spriaznenou dušou je jej sarkastická kamarátka Johana.

Všetko však začne dávať iný zmysel, keď v kaviarni stretne o niekoľko rokov staršiu Tamaru. Tá ju fascinuje celou svojou existenciou a Liv ani netuší, ako jej náhly príval citov, ktorý k nej začne prechovávať, ovplyvní život.


Lina Franková: Maj pekný deň

Je možné, aby sa zo stávky a krutého žartu stala veľká láska? Hlavní hrdinovia mládežníckeho románu z pera slovenskej autorky nám to ukážu.

Markus a Oliver sú totálne rozdielni. Jeden túži mať od všetkého pokoj a s nikým sa nerozpráva, druhý je rebel a dokazuje to každý deň. Všetko sa zmení v momente, keď medzi nimi preskočí iskra.


Yan J. Bulka: Love Paris – Láska na hraně

Román Love Paris je skutočným príbehom lásky medzi mužmi písaným vo forme denníkových záznamov. Odhaľuje svet mužov v tých najintímnejších aspektoch, ktoré prináša chlapská vášeň.

V samostatných kapitolách sa autor venuje rôznym častiam svojho života. Tá druhá napríklad rozpráva o silnej láske k mužovi, s ktorým strávil sedem rokov, no po mnohých prekonaných prekážkach ich rozdelila francúzska aristokracia.


André Aciman: Daj mi tvoje meno

Sú vzťahy, ktoré nás poznamenajú na celý život. Práve taký sa v jedno leto začal medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, ktorý bol hosťom Eliových rodičov. Na slnečnej talianskej riviére objavujú jeden druhého. Najprv síce predstierajú ľahostajnosť, no vzájomná príťažlivosť je silnejšia a prerastá do túžby.

Úprimný, poetický, no nesentimentálny román Andrého Acimana sa stal predlohou na rovnomenný film nominovaný na Zlatý Glóbus a Oscara.


Becky Albertalli & Adam Silvera: Čo ak sme to my

Tento román je love story s poriadnou dávkou romantiky. Arthura a Bena spojí „šťastná náhoda“, keď nečakane na seba narazia na pošte. Ben však nie je práve naklonený osudovým stretnutiam a nemyslí si, že vesmír má s ním nejaké plány, keďže smeroval na poštu s vecami svojho bývalého priateľa.

Naopak Arthur je otvorený možnostiam, už totiž zažil, že osud nás môže prekvapiť nezabudnuteľnou romancou práve vtedy, keď to najmenej čakáme.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?