in ,

Trblietky, flitre, glanc. Pestrosť slovenského dragu ukáže prehliadka THEY!

Foto: Jakub Kováč

Hoci vystúpenia teplých umelcov a umelkýň sú vypredané, popularitu dragu si ešte stále naše médiá nevšimli, vraví organizátor podujatia Róbert Pakan.

Drag nemusíme sledovať len v televízii, slovenská scéna plná zaujímavých umelcov a umelkýň v posledných rokoch kvitne. Jej pestrosť druhý raz predstaví podujatie THEY! Drag Queens and Kings Showcase, ktoré bude od 11. mája prebiehať v kultúrnom centre Pakt na Pionierskej v Bratislave. Keď ho uviedli prvýkrát na jeseň minulého roka, väčšina večerov bola vypredaná.

„Na dragu mám rád trblietky, flitre a všetko, čo sa leskne a má glanc,“ vraví zakladateľ podujatia Róbert Pakan, ktorý pravidelne organizuje aj divadelný festival Drama Queer, a niektorí či niektoré by si spomenuli aj na jeho dávne drag vystúpenia v kabarete v Teplárni. „Rád objavujem jedinečnosť každej drag queen a každého drag kinga, jeho, jej cestu pri vytváraní svojho drag avatara,“ vysvetľuje. 

Vníma, ako sa tento žáner aj u nás udomácňuje, a pripomína, že pred dvomi rokmi u nás vznikla skupina House of Foundation s vedúcou Liquid The Queen, ktorej členstvom boli Cherry Tree Wood, Kar’Ma, Miss Crisis a Sata Nic.

Trblietky, flitre, glanc. Pestrosť slovenského dragu ukáže prehliadka THEY!
Foto: Jakub Kováč

Drag nechce zosmiešňovať ženy

Zaujímavá skupina vznikla aj v Banskej Bystrici pod názvom House of Q. „Jej matka Chantall Licorne a jej súputníčka a sestra Jasmine Richart vytvorili domov pre nové drag queens a nových drag kings z celého Slovenska. Vždy pozývame aj PiNKBUS alebo Queeriety z Prahy, ktorí a ktoré pripravujú s lokálnymi umelkyňami pod vedením matky Venice dychberúci program.“

V dramaturgii prehliadky dáva Róbert prednosť novej vlne, nevyhľadáva klasickú travesty šou, ktorú na Slovensku a v Česku poznáme. Práve súčasná popularita dragu, ktorú oživila v poslednom desaťročí súťaž RuPaul´s Drag Race, pomáha podľa Róberta na celom svete k lepšiemu pochopeniu inakosti, k tolerancii a nediskriminácii. Jej americká verzia sa postupne rozšírila na takmer všetky kontinenty a hneď niekoľko jej variantov sa organizuje aj v Európe.

Trblietky, flitre, glanc. Pestrosť slovenského dragu ukáže prehliadka THEY!
Foto: Jakub Kováč

Róberta mrzí jedine, že si novú umeleckú formu u nás nevšimlo dosť médií. „No ak nerátam pani Máriu v podaní Petra Marcina alebo reláciu Tvoja tvár znie povedome, tak nie. Ale to samozrejme žartujem. V týchto dvoch spomínaných prípadoch ide o zosmiešňovanie ženy a ženstva a paródiu na ne. Drag je, práve naopak, oslavou bytia ženy alebo bytia muža, oslavou telesnosti a uvedomenie si vlastnej identity, nech je akákoľvek.“

Teplí umelci a umelkyne sa venujú aj vogue či stand-upom

Celkovo Róbert vníma slabú reprezentáciu queer ľudí v priestore verejnoprávnej RTVS, hoci by sa kultúrou menšín mala zo zákona zaoberať. „V jej spravodajstve je nanajvýš zachytený Dúhový PRIDE Bratislava, aj to vždy s vyjadrením „akejsi pomyselnej protistrany“ hovorcov, vraj za rodinu.“

Okrem dvoch večerných predstavení PiNKBUS a QueerTime si chcú pripomenúť aj 17. máj, Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii, transfóbii a intersexfóbii (IDAHOBIT), a to čítaním príbehov o transrodových ľuďoch, koncertom podporovateľky komunity, speváčky Zuzany Mikulcovej, a tiež aj prerozprávaním príbehu Márie I. Stuartovej cez queer optiku. 

Róbert vidí, že teplé umelecké komunity predstavujú drag aj v spojitosti s inými umeleckými formami, napríklad s vogue, stand-upmi, burleskou, kabaretmi. V čase silnejúcej nenávisti zo strany politikov a političiek a po vražde pred Teplárňou má byť THEY! ďalším apelom na odmietnutie násilia, fyzického či slovného, a prijatia pestrosti rodového vyjadrenia.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?