in ,

Superhrdinovia z komiksov: Sú medzi nimi aj LGBTI postavy

Zdroj: Marvel

Komiksoví hrdinovia a hrdinky zažívajú momentálne zlatú éru. Vďaka úspešne rozbehnutému filmovému a seriálovému univerzu od Marvelu a DC Comics získavajú obrovskú popularitu. Samozrejme, že aj medzi nimi sa nájde značný počet queer postáv. Ak sa chcete dozvedieť o ich histórii alebo vzťahoch, prečítajte si nasledujúce riadky.

Loki (Marvel)

Obľúbený antihrdina z Asgardu sa v rôznych verziách komiksov označuje za bisexuála alebo aj za gender fluid osobu. Vďaka svojim magickým schopnostiam sa niekedy prezentuje ako muž a inokedy ako žena. Na Asgarde ani neexistuje koncept sexuality a rodovej identity. Jeho otec Odin ho často označoval za „dieťa, ktoré je oboje“ (muž aj žena). Povráva sa, že v pripravovanom seriáli, ktorý má premiéru tento rok na Disney+, bude Loki tiež bisexuál, pričom v tejto minisérii by sa mala objaviť aj prvá transrodová superhrdinka na obrazovke – Sera.

Iceman (Marvel)

Iceman je jedným zo zakladateľov mutantského zoskupenia X-Men. V štyridsiatom vydaní z roku 2015 ho verejne vyautovala ďalšia členka X-Men tímu – Jean Gray. Vtedy to spôsobilo menšiu kontroverziu, keďže kritikom ani fanúšikom sa nepáčilo, že Bobby Drake (civilné meno) bol vyautovaný proti svojej vôli a bolo tak narušené jeho právo na súkromie.

Iceman
Iceman | Zdroj: Marvel

Batwoman (DC)

Batwoman je od začiatku obľúbenou lesbickou hrdinkou zo sveta DC. Ako vojačka mala mnoho problémov a svoju sexualitu skrývala. Podobne ako pri všetkých hrdinoch, aj táto postava má viacero verzií. Keď sa tvorcovia rozhodli otvorene riešiť sexualitu Kate Kane (civilné meno), ohlasy kritikov boli viac než priaznivé. Oceňovali hlavne veľmi dobre napísané stvárnenie lesbického vzťahu, ktorý mala Batwoman s detektívkou Renee Montoya. Toto zobrazenie lásky dvoch žien otvorilo brány mnohým iným queer postavám v komiksoch. V seriálovom prevedení si Batwoman zahrala Ruby Rose, ktorá po prvej sérii pre osobné problémy od projektu odstúpila. Ako nová Batwoman ju nahradila herečka Javicia Leslie.

Northstar (Marvel)

Hoci je meno tohto mutanta pomerne neznáme, Northstar mal obrovský vplyv na queer postavy v komiksoch aj v popkultúre. Zrodil sa ešte v roku 1979, v čase, keď v Marvel Comics LGBTI postavám nepriali. To samozrejme tvorcom nijako nebránilo v písaní tejto postavy, jednoducho sa len o jeho orientácii nehovorilo. Tvorcovia však priznávajú, že Northstar bol vždy gej. Prvá zmienka o jeho orientácii prišla až o trinásť rokov neskôr v roku 1992. V roku 2012 v čísle 51 Ohromujúcich X-Menov si Northstar zobral svojho priateľa Kyla Jinadu a bola to úplne prvá gejská svadba v komiksoch.

Northstar (Marvel)
Northstar | Zdroj: Marvel

Coagula (DC)

Coagula – civilným menom Kate Godwin, je jednou z mála otvorene transrodových hrdiniek z dielne DC Comics. Postavu napísala Rachel Pollack – transrodová autorka mnohých komiksov o Doom Patrol, ktorej bola Coagula členkou. V jednom z čísel Doom Patrol Coagula zomrela, avšak štúdio má záujem ju znovu obsadiť do príbehov. Zaujímavý je aj príbeh o pôvode tejto hrdinky. Svoje schopnosti meniť skupenstvo materiálov získala sexom s rádioaktívnou intersexuálnou osobou Rebis. Rozhodne lepší spôsob nadobudnutia schopností ako uhryznutie od pavúka.

Coagula (DC)
Coagula | Zdroj: DC Comics

Harley Quinn a Poison Ivy (DC)

Aj napriek tomu, že sú to záporné postavy, tešia sa veľkej obľube. Ich vzťah siaha ďaleko do minulosti. Poison Ivy zachránila Harley Quinn z veľmi toxického vzťahu s Jokerom a celkovo jedna druhej počas celej svojej komiksovej či televíznej kariéry pomáhali z nebezpečných situácií. Harley a Ivy boli v bisexuálnom polyamorickom vzťahu v rôznych podobách. Napriek veľmi rozdielnym povahám a neustálym rozchodom sa nakoniec dostali do bodu, keď nevedeli jedna bez druhej byť. V jednej verzii komiksu sa dokonca vzali v Las Vegas a stali sa z nich manželky.

Harley Quinn a Poison Ivy (DC)
Harley a Ivy | Zdroj: DC Comics

Wonder Woman (DC)

Sexuálna identita emancipovanej Diany Prince bola istý čas nejasná. Aj napriek jej vzťahom s Batmanom alebo Supermanom sa fanúšikova stále akosi domnievali, že Wonder Woman jednoducho musí byť queer. Tieto teórie potvrdil autor neskorších vydaní čísel o obľúbenej bojovníčke za spravodlivosť. Postavu vymyslel ešte v roku 1941 spisovateľ a psychológ William Moulton Marston – vynálezca detektoru lži, ktorý žil s dvoma ženami v polyamorickom vzťahu. Obe boli pre Marstona inšpiráciou pri tvorbe Wonder Woman. A po jeho smrti pokračovali v tvorbe príbehov hrdinky, ktorá bola pre Marstona stelesnením feminizmu.

Wonder Woman (DC)
Wonder Woman | Zdroj: DC Comics

Mystique (Marvel)

Mystique okrem schopnosti meniť svoju podobu rada menila aj chúťky, čo sa týka  partnerov a partneriek – je bisexuálka. Sexuálnu orientáciu tejto občas hrdinky a občas záporáčky potvrdil aj jeden z autorov komiksov o X-Menoch. Plánovali dokonca do komiksov adaptovať aj príbeh o tom, že Mystique s partnerkou Destiny splodia dieťa po tom, čo sa Mystique vďaka svojej schopnosti premení na muža. Táto myšlienka bola však zamietnutá, keďže v tých časoch boli v komiksoch queer postavy zakázané. Ešteže je to už minulosť…

Mystique (Marvel)
Mystique | Zdroj: Marvel.png

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?