in ,

Silvester snov, alebo ako poľská štátna televízia zaplatila milión dolárov za dúhu v živom vysielaní

Foto: AKPA

Poľská štátna televízia TVP (Telewizja Polska) každoročne vysiela naživo veľkolepú silvestrovskú šou, ktorá sa koná pod Tatrami, v mestečku Zakopane. 

Tento rok mala byť hviezdou programu bývalá členka kapely Spice girls – Mel C, no koncert tri dni pred jeho konaním zrušila. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že bola upozornená na problémy „komunít, ktoré podporuje“, pričom je jasné, že ako aktivistka za práva queer ľudí narážala práve na LGBTI+ komunitu. Poľsko neuznáva žiadnu formu zväzkov párov rovnakého pohlavia a queer ľudia čelia v Poľsku denno-denne diskriminácii a homofóbnej politike vládnej strany Prawo i Sprawiedliwość – PiS (Právo a spravodlivosť) a jej koaličného partnera, strany Solidarna Polska (Solidárne Poľsko).

Náhradný program s prekvapením

Náhradným headlinerom sa tak na poslednú chvíľu stala americká kapela Black Eyed Peas, čo televízia oznámila len deň pred silvestrovskými oslavami, ktorých sa zúčastnilo približne 65 tisíc ľudí. Black Eyed Peas však spôsobili väčší rozruch, než sa očakávalo. Kapela sa totiž na pódiu objavila s páskami vo farbách dúhovej vlajky, ktoré mala na ramenách počas celého vystúpenia. Tie sa aj napriek snahe kameramanov nevenovať im pozornosť nedali prehliadnuť.

Výbuchy hnevu na sociálnych sieťach 

Reakcie konzervatívnych politikov na seba nenechali dlho čakať. Rozhorčene reagoval Janusz Kowalski, štátny tajomník ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka. „Homopropaganda na TVP za milión dolárov. To nebola dobrá zmena. Hanba!“, napísal na svoj Twitter. Jeho názor podporil Slawomir Mentzen, poslanec krajne pravicovej euroskeptickej strany Konfederacja: „Úplný súhlas s členom Zjednotenej pravice. TVP treba okamžite zlikvidovať, poorať a posypať soľou.“

Marcin Warchoł, štátny tajomník a splnomocnenec vlády pre ľudské práva, na Twitteri napísal: „LGBT propaganada na TVP. Hanba!“ Na tweet zareagoval sám líder kapely Black Eyed Peas, Will.i.am: „Jednota, tolerancia, porozumenie, rešpekt, diverzita a integrácia… JE LÁSKA… ľudia sú ľudia a mali by sme sa rešpektovať a ľúbiť všetkých ľudí na Zemi a učiť sa od nich… ĽÚBIM VÁS a vašu krajinu.“

„Nie sme Black Eyed PiS“

Will.i.am počas vystúpenia natočil na sociálne siete video, v ktorom vysvetľuje fanúšikom svoje postoje. „Sme Black Eyed Peas“, povedal. „Peas znamená tiež Peace – mier, rovnosť, harmóniu. Nie sme Black Eyed PiS. Stojíme za súdržnosťou, láskou a toleranciou.“

Riaditeľ portálu TVP info Samuel Pereira, ktorý je v týchto dňoch hlavným terčom kritiky, na reakcie politikov odpovedá pokojne a tvrdí, že každý detail kostýmov vystupujúcich bol naplánovaný. Z vyhrážok si vraj nerobí ťažkú hlavu, zvykol si na ne. Zatiaľ čo politik Janusz Kowalski volá po jeho okamžitom odvolaní, Pereira dodáva, že všetko vyšlo presne podľa plánu a „príde ešte niečo ďalšie“. Môžeme len hádať, čo prinesú najbližšie dni. 

TVP ako nástroj šírenia nenávisti 

Vystúpenie kapely malo údajne stáť milión dolárov a silvestrovský program TVP – výkladnej skrine homofóbnej politiky, musí byť pre PiS obrovským sklamaním. Práve štátna televízia totiž hrala posledné roky dôležitú úlohu pri upevňovaní moci PiS. Strana je od roku 2015 súčasťou vládnej koalície a je nechválne známa svojou rétorikou tvrdo namierenou proti LGBTI+ ľuďom. Tzv. „LGBTI+ ideológia“ prichádza vraj zo zahraničia a ohrozuje Poľsko, jeho morálku, rodinu a štát ako taký. Okrem spravodajstva, ktoré neustále útočí na LGBTI+ ľudí, TVP vytvorila dokument, ktorý má snahu odhaliť ciele, metódy a financovanie poľskej LGBTI+ komunity.

Dúha za milión 

Pravdepodobne nik by nečakal, že si poľská štátna televízia sama zaplatí program, ktorého súčasťou bude obrovské gesto solidarity s queer ľuďmi a jasné odmietnutie nenávisti. Bez ohľadu na to, koľko ľudí pracujúcich v TVP bude prepustených, sa táto televízna šou navždy zapíše do histórie. 

Počas „Silvestra snov“, ktorý pozeralo rekordných 8,3 milióna ľudí, Black Eyed Peas venovali jednu zo svojich najznámejších skladieb Where is the Love tým, ktorí zažívajú nenávisť – židom, ľuďom afrického pôvodu a LGBTI+ ľuďom. „Stojíme za súdržnosťou, láskou, toleranciou. Niekedy musíte ísť tam, kde ľudia nemajú rovnaké názory, aby ste ich inšpirovali k odlišnostiam, aby ste ich inšpirovali k tomu, ako vyzerá tolerancia,“ dodal líder kapely.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk


Čo si myslíš o článku?