in ,

Rapová anomália Iceboy Violet prichádza na Slovensko

Iceboy Violet vystrelili z manchesterského undergroundu do sveta a v máji prichádzajú do T3 – kultúrneho prostriedku v Bratislave na svoj prvý koncert v strednej Európe.

Verzatilné MC a občasné producentstvo sa už dlhší čas objavovali na trackoch najzaujímavejších mien súčasnej hudby – či už rapovali na oceňovanom albume im hole (aya, Hyperdub, 2021), spevavo kontrovali bezútešnosť industriálneho rapu Blackhaine, upozorňovali na policajné násilie spolu s Loraine James alebo živelne dopĺňali ťažkotonážny track Save Me od pravidelného spolupracovníka Arcy Safety Trance (fka Cardopusher).

Nemenej výrazných spolupracovníkov mali Iceboy Violet aj na svojom minuloročnom mixtape The Vanity Project, ktorý okamžite zaujal svetovú kritiku a umiestnil sa vo viacerých rebríčkoch najlepších albumov roka. Iceboy Violet na ňom melodicky rýmujú v jemných yorkshirských tónoch nad búrlivou produkciou svojej globálnej siete priateľov a rodiny, ktorých zastúpili napríklad Slickback, LOFT, Exploited Body, Space Afrika a ďalší.

A ako to vlastne znie? Resident Advisor hovorí o hudbe, ktorá rovnako na možnostiach rapu stavia, ako ich nekompromisne ničí. Podľa The Quietus Iceboy Violet premieňajú a spájajú metal, rap, grime či noise do emotívneho úderu na bránicu, The Wire píše o skutočnej rapovej anomálii, ktorej žalúdok vyplachujúce texty a vokály s yorkshirským prízvukom sa spájajú s náložou ťažkých, heterodoxných beatov.

Hudba Iceboy Violet je klubová hudba, elektronická hudba, grime, drill a hip-hop v jednom, s eklektickým zvukom, inšpirovaná rovnako cloud rapom, ako aj soundsystémovou kultúrou – ale hlavne je skutočne fascinujúca od začiatku do konca.

Iceboy Violet nezaspali na vavrínoch a po uznaní kritiky si intenzívnymi, živelnými a emocionálnymi živými vystúpeniami získavajú divákov aj na kontinentálnej Európe. Ich tohtoročný koncert na berlínskom festivale CTM opísal český magazín Full Moon takto: „Iceboy Violet na začátku říká, že tomu dnes dá všechno. Dává tomu tak 200 %, je uprostřed davu propojený se všema a vším, a i když jsem od něj tak 20 metrů, cítím to. Jede nonstop půl hodiny a blije duši, nechápu.“

Iceboy Violet dorazia do T3 – kultúrneho prostriedku už 18. 5. a nevystúpia sami. O začiatok sa postará domáci DJ GÄP, ktorý stojí za kolektívom Mäss, ale aj Välvät day parties na bratislavských garážach, pričom aktuálne patria aj k medzinárodnému kolektívu Ashida Park. DJ GÄP už dlhšie získava pozornosť aj v zahraničí, čo prednedávnom potvrdil aj magazín Bandcamp Daily, ktorý zaradil jeho EP Burning Brakes medzi najlepšiu klubovú hudbu roka 2022.


Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?