in ,

Politik, ktorý tají svoju sexualitu. Súčasťou PRIDE týždňa bude inscenácia Rukojemníci

Foto: Maňo Štrauch

V programe PRIDE týždňa bude inscenácia Rukojemníci divadla NoMantinels. Jej hlavnou témou je strach človeka z prijatia samého seba, pocit, ktorý dokáže pochopiť aj väčšina queer ľudí.

„Postavy v slepej túžbe po šťastí nevidia, že opakujú stále tie isté chyby,“ hovorí autor Rukojemníkov, dramatik a divadelný kritik Peter Scherhaufer. „Sú rukojemníkmi spoločnosti a toho, čo sa od človeka vyžaduje, a aký tlak sa na neho vyvíja.”

Jedným zo štyroch hlavných hrdinov je navyše politik, ktorý tají svoju sexuálnu orientáciu. K pravde sa prepracuje až cez sériu klamstiev.

Rukojemníci zaujali v Beverly Hills

Scherhaufer text napísal ešte dávnejšie, no premiéru na javisku mal až tento rok vo februári. „Kamenné divadlá na Slovensku nemajú veľkú chuť a zrejme ani divácku dôveru uvádzať hry súčasných slovenských autorov. Boja sa, že by nimi nezaplnili hľadisko,“ vysvetľuje.

Bolo to ťažké napriek tomu, že hra vyhrala pred tromi rokmi na medzinárodnej súťaži dramatických textov The Beverly Hills Screenplay Contest. Ako jedna z mála amerických súťaží je otvorená aj pre zahraničných autorov a snaží sa objavovať nové talenty na scéne. Rukojemníci vyhrali druhé miesto a okrem toho sa umiestnili aj v súťaži Dráma 2015, a to na treťom mieste.

Politik, ktorý tají svoju sexualitu. Súčasťou PRIDE týždňa bude inscenácia Rukojemníci
Foto: Maňo Štrauch

Spomína sa v nich utečenecká kríza a autor rád svoje texty umiestňuje do skutočných reálií. Jeho predchádzajúce dielo Osamelosť bežca piesočných dún bolo napríklad inšpirované bombovým útokom na maratón v Bostone a hra Invázia vytvára paralelu k anexii Krymu. 

„Pokiaľ ide o Rukojemníkov, aj táto hra prešla za štyri roky zmenou, zakomponoval som do nej politické a spoločenské odkazy, ktoré sa udiali od jej napísania,“ dopĺňa Scherhaufer.

Postavy sa boja pre svoje šťastie niečo spraviť

Jedna z hrdiniek Rukojemníkov miluje Vladimíra Putina, iná zdedí rodinný hotel, ďalší hrdina je posadnutý tvrdým sexom a štvrtý si myslí, že je novodobý Kristus.

Navzájom sa najprv vôbec nepoznajú, je to vzorka bežných ľudí, ktorých by sme mohli stretnúť na ulici. Všetci túžia po láske a šťastí, no boja sa niečo pre to spraviť. Zahrali si ich Martina Zemancová, Lenka Čierniková, Jakub Uríček a Ľuboš Janák.

Okrem divadla NoMantinels, ktoré sa problematike LGBTI komunity venuje pravidelne, na inscenácii spolupracovali aj dramaturgička Darina Abrahámová či kostýmový výtvarník Martin Kotúček zo SND. 

Scherhaufer sa v súčasnosti venuje písaniu prózy. Dokončuje dva romány, jeden hovorí o tom, ako rodina a spoločnosť dokáže umlčať jednotlivca, a druhý reflektuje udalosti posledných dvoch rokov na Slovensku.

Lístky na inscenáciu v stredu 22.júla si môžete kúpiť na tomto odkaze.

Politik, ktorý tají svoju sexualitu. Súčasťou PRIDE týždňa bude inscenácia Rukojemníci
Foto: Maňo Štrauch

Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?