in ,

Lesbické love story: 5 kníh o láske a vášni

Foto: Pxfuel

Síce románov s touto témou nie je veľa, no ani až tak málo, ako by sme čakali. V týchto knihách nájdete nielen lásku dvoch žien, ale aj pútavé príbehy a zamotané osudy hrdiniek.

Haruki Murakami: Sputnik, má láska

(vyšlo v českom preklade – rok 2009)

K., mladý učiteľ z Tokia, jeho priateľka Fialka a Mjú, femme fatale a spoločensky pomerne vysoko postavená žena, tvoria zvláštny trojuholník hlavných hrdinov románu. Fialka sa po prvý raz zamiluje a objekt jej túžby je o 17 rokov starší, žije v manželstve a je to žena. Keď záhadne zmizne, K. sa ju vydá hľadať. V jej počítači nachádza dva dokumenty. Jeden o túžbe po Mjú, druhý o jej minulosti.

Becky Albertalli: Podělaným navrch

(v českom preklade – rok 2018)

Ľahký young adult román rozpráva príbeh Molly, ktorá o neopätovanej láske vie vo svojom veku viac než dosť. Zamiluje sa do kamaráta geja a je jedno, ako sa ju jej dvojča snaží držať nad vodou. Situácia sa mení v momente, kedy sa okolo jej sestry začne točiť nové dievča. Žeby predsa len aj Molly našla niekoho, kto jej lásku bude opätovať?

Rupert Thomson: Ty a nikdo jiný 

(v českom preklade – rok 2018)

Bohémsky Paríž medzivojnového obdobia a povojnový odboj na ostrove Jersey – na tomto pozadí sa odohráva príbeh dvojice, ktorá v minulom storočí posunula poňatie umenia a rodu. Talentovanú maliarku Suzanne Malherbe okúzli geniálna, no problémová Lucia Schwob. Ako mladé „sestry“ sa sťahujú do Paríža a so zmenenými menami Claude Cahun a Marcel Moore prenikajú do vyššej spoločnosti umelcov. Kniha mapuje celý život páru od detstva, prvého bozku až po smrť.

Nina LaCour: Všetko je tak, ako má byť

(v slovenskom preklade – rok 2019)

Po smrti starého otca, ktorý Martin vychovával, sa rozhodla odísť z mesta a nechať minulosť tak. Odletela na univerzitu do New Yorku a s nikým z rodného mesta viac neprehovorila. Ani so svojou bývalou priateľkou. Avšak cez zimné prázdniny sa to zmení. S Mabel majú stráviť tri dni na vyľudnenom internáte. Pred jej otázkami sa už nebude dať ujsť.

Audrey Coulthurst: Of fire and stars

Fantasy román je príbehom o princeznej Dennaleii, ktorá je zasnúbená s kniežaťom Mynarie už od útleho detstva. Predtým, ako spoločne s budúcim manželom zasadnú na trón, sa však musí veľa naučiť. Neochotne jej s tým pomáha Amaranthine, sestra jej snúbenca. Po atentáte, ktorý prevráti celé kráľovstvo hore nohami, sa musí Denna s Amaranthine spojiť, aby našli vinníka. Medzi dievčatami vzniká príťažlivosť. Dennu priťahuje Marina odvaha a nebojácnosť, Mare zas na Denne imponuje jej inteligencia a vynaliezavosť. S rastúcou náklonnosťou vzniká aj problém – ako si vybrať medzi srdcom a povinnosťou?


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?