in ,

Lady Gaga dnes oslavuje 35 rokov. Čo z nej robí gejikonu a prečo ju tak milujeme?

Dnes oslavuje 35 rokov a od jej prvého hitu Just Dance uplynulo už 12 rokov. Je neodmysliteľnou súčasťou popkultúry, ktorú výrazne ovplyvnila, a oddanou bojovníčkou za práva queer ľudí. Dôvodov, prečo ju mnohí milujú a uznávajú, je hneď niekoľko. Čo všetko teda dokázala počas kariéry?

Hudobná všestrannosť a okázalé videoklipy

Pre mnoho ľudí bola (a pre niekoho stále je) Lady Gaga (vlastným menom Stephanie Joanne Angelina Germanotta) iba ďalšou generickou popovou hviezdičkou v hudobnom priemysle. Zo začiatku to tak aj skutočne vyzeralo. Hoci niektoré z jej videoklipov (hlavne z debutového albumu The Fame) mali lascívny sexuálny podtón, Lady Gaga mala vždy kvalitu megahviezdy a talentovanej hudobníčky. Všetky texty si písala a stále píše sama. Od albumu Born This Way si svoje albumy aj produkuje. Jej hudba sa samozrejme zaraďuje k popu, no je výrazne ovplyvnená elektronickou hudbou a pri experimentálnejšom albume Artpop trošku zabŕdla aj do hiphopu a RnB. 

Nemôžeme nespomenúť ani skvostné videoklipy, ktoré boli o čosi dlhšie než všetky vtedajšie videoklipy ostatných popových ikon. Mali premyslený príbeh a niektoré z nich trvali aj viac ako 10 minút.

Veľmi významná odchýlka od jej elektronicko-tanečného a synthpopového štýlu prišla v roku 2014, keď vyšiel album Cheek to Cheek, ktorý nahrala s jazzovou legendou Tonym Bennetom. Aj tento album kritici hodnotili veľmi pozitívne, a tak si Stephanie pripísala na účet ďalšie ocenenie Grammy (dokopy ich má už dvanásť). Zlom nastal po vystúpení na Oscaroch v roku 2015, kde Gaga so svojou poctou muzikálu Sound of music dokázala aj najväčším skeptikom, že jej talent ďaleko presahuje plytké vody popmusic.

Jej posledný album Chromatica sa vracia k synthpopovým a tanečným koreňom a prináša trinásť skladieb, na ktoré sa už všetci chceme konečne poriadne povytáčať na parkete. Dúfajme, že tento dlh už čoskoro splatíme.

Dychberúce predstavenia

„Nemyslím si, že pokiaľ vy platíte peniaze za koncerty, ja by som mala spievať na playback. Nikdy som na playback nespievala a nikdy ani nebudem.“ Týmito slovami sa Gaga rada oháňa. No spev naživo nie je jediný dôvod, prečo ľudia chodia na jej vystúpenia. Sú okázalé, plné dynamických zmien, vizuálov ako z iného sveta a premyslené do posledného detailu. 

Mechanický kôň, kulisy hradu, ktorý sa počas koncertu mení, padacie mosty, obrovský robot, klavír v tvare topánky a takto by sme mohli pokračovať… Na jej koncerte sa celkom určite človek nenudí – ani počas smutnejšej balady, veď prečo ju nemohla zahrať na idúcej motorke? Skok zo strechy štadiónu počas superbowlu bol už iba čerešničkou na torte v repertoári šialených vystúpení jej kariéry.

Módna ikona

Videoklipy, obálky magazínov, červený koberec alebo len obyčajná cesta na letisko – toto všetko je len zlomok príležitostí, pri ktorých si vie na seba Gaga zobrať aj to, čo by sa len tak niekto neodvážil. Mnohokrát sme ju zažili v priam šialených outfitoch ako boli mäsové šaty, šialené topánky bez opätkov či nezmyselne nepraktické nafukovacie šaty. 

Nezabúdajme, že to bola práve ona, ktorá priniesla na červené koberce opulenciu a odvahu. Dovtedy chodili na rôzne spoločenské udalosti celebrity aj v obyčajných džínsoch. V posledných rokoch však prešla na umiernenejší štýl a dnes z nej srší naozajstná elegancia.

Nebojí sa ukázať svoju inakosť a bojuje za práva LGBTI ľudí

Lady Gaga nezaostáva ani v aktivizme. Sama najlepšie vie, aké to je, keď sa niekomu posmievajú pre odlišnosť. Na strednej škole ju rovesníci rôzne šikanovali. Vytvorili aj Facebookovú skupinu s názvom Stefani Germanotta – nikdy nebudeš slávna. Alebo raz, keď išla zo školy, hodili ju do smetiaka. Speváčka sama o týchto posmeškoch a šikanovaní otvorene hovorí. Tvrdí, že ju formovali a posilnili, no zároveň pripomína, že je dôležité šikanovaným ale aj šikanujúcim pomáhať, keďže veľa z nich má tiež mnoho svojich problémov. 

Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sa od začiatku kariéry zastávala queer komunity. Navyše, bolo to prostredie, v ktorom začínala, tancovala ako gogo v gejbaroch. Niekoľkokrát upozornila na neprávnosti, ktoré sa LGBTI komunite diali. Hovorí o tom aj na koncertoch, v televízii a niekoľko prejavov mala priamo na dúhových pochodoch.

S veľkou slávou prichádza aj veľká zodpovednosť. Toto si uvedomovala aj Gaga a založila Born This Way Foundation, ktorej hlavným cieľom je urobiť z vľúdnosti niečo cool, ukázať, že emócie mladých ľudí majú hodnotu, eliminovať predsudky o stave psychického zdravia. Zo svojej vlastnej skúsenosti vie, aké dôležité je mať niekoho, s kým môže otvorene o týchto problémoch hovoriť, a ako veľmi môže mladým ľuďom niekto taký chýbať.

Tvrdá práca a odhodlanie nevzdať sa snov

Príslovie „bez práce nie sú koláče“ presne sedí na kariéru Lady Gaga. Svoj cieľ stať sa superhviezdou si vytýčila už v mladom veku. Ako dieťa sedávala za piánom deň čo deň a cvičila. Svoju prvú pieseň napísala v trinástich rokoch v otcovom aute cestou od starej mamy a postupne sa jej podarilo dostať prácu textárky pre hviezdy ako Pussycat Dolls, Jennifer Lopez, New Kids on the Block, Adam Lambert a Britney Spears. 

Neskôr si však uvedomila, že nechce byť len jedným z mnohých mien na zadnej strane albumu napísaných malými písmenkami, ale chce byť hlavnou hviezdou. Tak sa začal dlhý, niekoľkoročný boj plný odmietnutí a pádov, kým sa jej napokon podarilo podpísať zmluvu na prvý vlastný album. 

Ako sama priznala v ďakovnej reči, keď vyhrala Oscara za najlepší soundtrack k filmu (pieseň Shallow k filmu A Star is Born): „Toto je ťažká práca, pracovala som dlhé roky. Nie je to o výhre ale o tom, koľkokrát sa nevzdáte. Ak je v tom disciplína a vášeň, je úplne jedno koľkokrát vás odmietnu. Dôležité je, koľkokrát sa znovu postavíte na nohy a idete si za svojím.“

Okrem hudby a herectva v sebe Stephanie nenechá driemať ani business woman. V septembri roku 2019 v spolupráci s Amazonom spustila svoju vlastnú značku kozmetiky Haus Laboratories, ktorá oslavuje ako inak: inakosť a inklúziu queer komunity.

Začínajúca herecká kariéra

Hoci v hudbe jej to vyšlo oveľa skôr, jej veľkým snom bolo vždy aj herectvo. Už ako žiačka chodila do dramatického krúžku v škole a hrala v školských predstaveniach. Prvá rola prišla už v puberte. Bola to malá scéna v seriáli The Sopranos. Neskôr to boli malé, ale aspoň už hovoriace, roly vo filmoch Machete Kills a Sin City: Dame to Kill For. Potom sa stalo niečo, po čom pišťalo snáď každé gejské srdce pod slnkom. Lady Gaga dostala prvú veľkú rolu – zatiaľ iba v seriáli, no bola jej doslova ušitá na mieru. Rola Grófky v piatej sérii seriálu American Horror Story jej priniesla ocenenie Zlatý glóbus a otvorila dvere na strieborné plátno.

Nemuseli sme ani dlho čakať a svoju prvú hlavnú úlohu si strihla v remaku filmu A Star is Born po boku Bradlyeho Coopera, ktorý film aj režíroval. Za túto rolu bola nominovaná aj na Oscara, no jej čas ešte neprišiel a cenu v tejto kategórii vyhrala nakoniec Olivia Colman. Možno však nebudeme musieť dlho čakať a Gaga sa svojho Oscara dočká. Práve v týchto dňoch sa natáča v Taliansku film o niekdajšom riaditeľovi značky Gucci, v ktorom Gaga hrá jeho manželku Patriziu Reggani.

Otvorene o psychických problémoch a závislosti

Hoci by sa mohlo zdať, že táto osoba je stelesnením dokonalosti a všetko, čoho sa dotkne, sa premení na zlato, aj ona má svoje problémy a zápasí s vnútornými démonmi. Na začiatku kariéry bola Gaga znásilnená a následky ju prenasledujú dodnes. Vyvinula sa u nej posttraumatická stresová porucha. Okrem toho musela čeliť aj rôznym fyzickými bolestiam, najmä po úraze bedrového kĺbu, ktorý sa jej stal priamo na pódiu a pre ktorý musela predčasne ukončiť turné. 

Sama priznala, že problémy so psychickým zdravím boli u nej časté, no dlho sa snažila ich ignorovať a riešiť drogami. Po čase však vyšla s pravdou von a tvrdí, že drogy a alkohol neboli tou správnou cestou. Zverila sa teda do rúk odborníkov a odvtedy šíri osvetu o mentálnom zdraví.

Dôvodov, prečo milujeme Lady Gaga, je naozaj mnoho. Speváčka však sama upozorňuje fanúšikov, že nie je žiadny nadčlovek a hoci jej všetka tá pozornosť a uznanie lichotia, snaží sa nohami stále stáť pevne na zemi. O to viac ju publikum miluje a nedá na ňu dopustiť.


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?