in ,

Filmový festival inakosti uvedie oceňované filmy inšpirované skutočnými príbehmi

Záber z filmu Veľká sloboda

To najlepšie zo súčasnej queer kinematografie predstaví Filmový festival inakosti. Jeho 15. ročník sa v bratislavskom Kine Lumière koná od 6. do 11. októbra. 

Na festivale bude uvedených 52 filmov z 24 krajín sveta, ktoré sú rozdelené v sekciách: Súčasný queer film, Classics, Teplé Česko-Slovensko, Teplé kraťasy, FFi deťom.  V programe nechýbajú horúce novinky z tohtoročného festivalu v Cannes ani premiéra českého dokumentárneho filmu Zákon lásky Barbory Chalupovej, spolurežisérky dokumentárneho filmu V sieti.

„Sme veľmi radi, že po minulom ročníku, ktorý pohltila pandémia, a zrealizovala sa len online časť festivalu, všetko nasvedčuje tomu, že tento rok sa nám predsa len podarí stretnúť v kinosálach. V neistej dobe sa nám podarilo vyskladať silný a pestrý program filmov s LGBTI+ tematikou. Navyše tento rok prebieha 15. ročník festivalu, čo sme si dovolili pretaviť i do jeho vizuálu, ktorý odkazuje na občiansky preukaz. Ten môžeme v živote človeka vnímať ako symbol náročného obdobia dospievania a sebapoznávania na jednej strane, ako aj preberania (nielen) občianskej zodpovednosti – práv a povinností na strane druhej. V tomto rozpätí osobného a verejného, vnútorného a angažovaného sa tento rok v podstate rozprestierajú témy tohtoročného festivalu,“ uviedla riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Filmový Festival Inakosti 2021

Zásadné dokumenty

Barbora Chalupová, aktuálna držiteľka Českého leva aj Ceny českej filmovej kritiky za najlepší dokumentárny film roka 2020 V sieti, ktorý nakrútila spoločne s Vítom Klusákom, uvedie na Filmovom festivale inakosti v slovenskej premiére svoju novinku Zákon lásky. Po snímke venovanej sexuálnym predátorom na internete prichádza s dokumentárnou tragikomédiou zameranou na diskusiu o manželstvách pároch rovnakého pohlavia v Česku a zobrazuje snahu o ich legalizáciu. Aký je rozdiel medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom? A sú Česi naozaj takí liberálni, ako sa na prvý pohľad zdá? Snímka vznikala tri roky a po uvedení na festivale vstupuje aj do slovenských kín.  

Na viacerých amerických queer festivaloch ocenili výnimočný dokument P.S.: Po prečítaní spáliť. Režisér Michael Seligman, ktorý sa podieľal aj na úspešnej šou RuPaul’s Drag Race, sa v ňom s kolegyňou Jennifer Tiexiera vybral po stopách nedávno objavených listov newyorských drag queen z 50. rokov minulého storočia. Toto prostredie dokonale pozná, je totiž tiež spolutvorcom krimipodcastu Mob Queens venovanému Anne Genovese, ktorá v 50. a 60. rokoch minulého storočia prevádzkovala najznámejšie newyorské drag kluby. Vo filme P.S.: Po prečítaní spáliť, ktorý je výsledkom niekoľkoročného bádania tvorcov, sledujeme silné príbehy deviatich bývalých drag queen. Dnes majú vyše 80, či dokonca 90 rokov a vo filme rekapitulujú svoje životné výzvy. Film mal premiéru na newyorskom festivale Tribeca.

Filmový festival inakosti uvedie oceňované filmy inšpirované skutočnými príbehmi
Záber z filmu PS: Po prečítaní spáliť

Filmy z Cannes

Skutočnými príbehmi homosexuálnych Nemcov, ktorých prepustili z koncentračných táborov, ale pre sexuálnu orientáciu ich čakalo väzenie, sa inšpiroval rakúsky režisér Sebastian Meise vo filme Veľká sloboda. Snímka, ktorá je väzenskou drámou i lovestory zároveň, rozpráva o dystopickom svete, kde sa láska trestá zákonom. Nejde však o výjav z románu Georgea Orwella 1984, ale o realitu povojnového Nemecka. Film mal svetovú premiéru na festivale v Cannes v sekcii Un certain regard, v ktorej získal Cenu poroty, a zároveň si z Cannes odniesol ocenenie Queer Palm. V hlavnej úlohe Veľkej slobody uvidia diváci vychádzajúcu nemeckú hereckú hviezdu Franza Rogowského.

Takisto v Cannes, ale v hlavnej súťaži, mala premiéru erotická historická dráma Benedetta, ktorá sa odohráva počas morovej epidémie v 17. storočí v talianskom kláštore a v jej centre je ľúbostný vzťah dvoch rehoľníčok. To vyvolalo rozruch nielen v Cannes, ale koncom septembra aj na Newyorskom filmovom festivale, kde skupinka aktivistov protestovala proti „rúhačskej lesbickej dráme“. V Rusku uvedenie filmu nepovolili. Režisér Paul Verhoeven (Total Recall, Základný inštinkt) nakrútil film na základe skutočných udalostí a v hlavnej úlohe sa predstaví Virginie Effira, ktorá zaujala v predchádzajúcom Verhoevenovom filme Elle (2016). Po filme prebehne diskusia (Homo)sexualita v zasvätenom živote, ktorej organizátorom je občianske združenie Dúhoví kresťania.

Niekoľko týždňov po júlovej premiére v Cannes, kde sa premietal v rámci Týždňa kritiky, uvedie FFi aj snímku Zaľúbená Anaïs režisérky Charline Bourgeois-Tacquet. Zaoberá sa dilemami tridsiatnikov a vážne témy podáva s nadhľadom a francúzskym šarmom. 

Viggo Mortensen a Colin Firth v drámach o láske a odchádzaní 

Herecký koncert ponúkne komorná vzťahová štúdia v road movie Supernova britského režiséra Harryho Macqueena. Príbeh starnúceho gejského páru, ktorý sa vyberie v karavane na cestu naprieč Anglickom, aby navštívil rodinu a priateľov, sa opiera o herecké výkony Colina Firtha a Stanleyho Tucciho. Do ich života zasiahne diagnóza počiatočnej demencie jedného z nich.

Postupujúca demencia, homofóbia aj generačné rozdiely sú témami režijného debutu Vigga Mortensena Ešte máme čas. Film má autobiografické prvky a herec si k filmu, ktorý mal premiéru na festivale v Sundance, sám napísal scenár a podieľal sa aj na produkcii a hudbe. V jednej z vedľajších úloh sa mihne známy kanadský režisér David Cronenberg, otca stvárňuje predstaviteľ vedľajších úloh z mnohých sci-fi a akčných filmov Lance Henriksen a sestru hlavného hrdinu hrá Laura Linney.

Program festivalu je k dispozícii na cinepass.sk/ffi/sk/tickets Ak bude Bratislava v oranžovej fáze, festival bude prístupný len plne očkovaným osobám. Viac informácií o festivale možno nájsť na ffi.sk.

Organizátor:

Iniciatíva Inakosť, Kvír film

Dotácie a podpora:

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond.

Na realizáciu projektu bola poskytnutá dotácia z Nadácie mesta Bratislavy.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Partneri:

Kino Lumière, Taliansky kultúrny inštitút, Queer Slovakia, Citylife.sk, QYS, MyCinepass, Art Film Fest, Rádio FM


Vďaka vašej podpore vznikol tento článok.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?