in ,

Ďalšie a ďalšie kluby, krčmy, bary sa stanú Teplárňou!

Festival Pohoda a Tepláreň prichádzajú so spoločnou iniciatívou Slovenská Tepláreň, ktorej cieľom je vyjadriť spolupatričnosť s blízkymi Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča a otvorene podporiť LGBTI+ ľudí.

Viacdňový festival s podtitulom Koncerty pre Matúša a Juraja sa uskutoční od 12. do 20. novembra 2022 vo viacerých slovenských mestách. Organizátori vyzývajú ďalšie kluby, bary, kaviarne či iné priestory a takisto aj umelecké projekty, aby sa pridali k podpore tejto iniciatívy. Aktuálne je zapojených už 40 prevádzok a vyše 70 účinkujúcich. Prihlasovanie je možné do 28. októbra na mailovej adrese slovenskateplaren@pohodafestival.sk

„Tento teroristický čin vnímam ako útok na hodnoty, na ktorých by mala stáť zdravá a prirodzená spoločnosť. Hodnoty ako je nenásilie, tolerancia a podobne. V tomto sa to týka nás všetkých,“ hovorí spoluorganizátor Michal Kaščák pre Denník N. „Je zásadné postaviť sa za LGBTI+ ľudí, spoločnosť musí vyvinúť dostatočný tlak na to, aby sa zmenila atmosféra v krajine voči tejto menšine,“ dodáva.

Ďalšie a ďalšie kluby, krčmy, bary sa stanú Teplárňou!

Okrem spomienky a vyjadrenia úcty má iniciatíva otvoriť aj celospoločenskú debatu ohľadom zrovnoprávnenia LGBTI+ ľudí na Slovensku. „Je najvyšší čas, aby občiansky tlak viedol k zmene legislatívy tak, aby boli naplnené prirodzené práva všetkých ľudí na Slovensku,“ apeluje Kaščák. Súčasnú situáciu vníma ako kľúčovú pre ďalšie smerovanie krajiny: „Na Slovensku sa ľudia vedia zomknúť a vedia krajinu posunúť dobrým smerom. Sme v takom bode, je úlohou všetkých ľudí, ktorým záleží na Slovensku, aby sa toto dialo aj teraz.“ 

Jednou z hlavných požiadaviek podujatia je, aby bolo Slovensko krajinou, kde sa každý a každá môže cítiť bezpečne a kde je príslušnosť k akejkoľvek menšine prijímaná s rešpektom ako prirodzená súčasť spoločnosti. Počas festivalu Slovenská Tepláreň sa rozbehne aj séria diskusií Tepláreň Nahlas, ktorá bude pokračovať aj po 20. novembri 2022. Viac informácií na webe podujatia.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk



Čo si myslíš o článku?