in ,

Arca – umelkyňa, ktorá premieňa svet

Alejandra Ghersi Rodríguez, umeleckým menom Arca, je multidisciplinárna umelkyňa, producentka a speváčka, ktorá pochádza z Venezuely, no v súčasnosti žije v Španielsku. Je charakteristická pre svoju hudbu, ktorá má prívlastky ako dark electronica, grotesque alebo escape room. Jej tvorba je však zrastená s tým, čo žije, a tak možno vnímať Arcu samu osebe ako umelecký projekt v procese. 

Ghersi vyrástla v undergroundovej klubovej scéne, z ktorej doteraz čerpá inšpiráciu a energiu. Najprv začala tvoriť hudbu pod menom Nuuro, ktoré si neskôr zmenila na svoje aktuálne meno. Upozornila na seba už v roku 2012, keď vyšli jej prvé EP s názvom Stretch 1 a Stretch 2, v ktorých experimentovala s hip-hopom. V nasledujúcich rokoch prišla s tromi ďalšími albumami Xen (2014), Mutant (2015) a Arca (2017). V nich sa naplno prejavila ako umelkyňa, ktorá kombinuje vysoké s nízkym, strašidelné s romantickým, surové s jemným, ale aj pekelné s nebeským.

Po vydaní svojho eponymického albumu sa začala cítiť stagnujúco, dokonca až úzkostlivo, a to najmä v dôsledku svojej rodovej dysfórie. To vyústilo v roku 2018 do jej coming-outu ako nebinárnej osoby. Neskôr dodala, že sa identifikuje aj ako transžena. Tento coming-out mal výrazný vplyv na podobu jej štvrtého štúdiového albumu Kick I (2020), na ktorom spolupracovala s Rosalíou, Sophie, Shygirl, ale aj s Björk, o ktorej hovorí ako o svojej veľkej životnej inšpirácii. Arca sa v albume dotýka tém rodovej, ale aj kultúrnej, identity, o čom vypovedá už aj samotný názov prvého tracku Nonbinary.

Album Kick I (2020) predznačil vznik ďalších štyroch albumov Kick II, Kick III, Kick IIII, Kick IIIII, ktoré Arca vypustila do sveta v roku 2021. Slovo „kick“ odkazuje na kopnutie ešte nenarodeného dieťaťa. Arca si tento akt vysvetľuje ako prejav vôle jednotlivca, ktorý je neodvolateľne odlišný od vôle rodičov. Albumy dokopy tvoria takzvaný kvintet. Ide o grandiózny umelecký počin, ktorý ukazuje práve konceptuálny rozmer Arcinej tvorby. Albumy sú sprevádzané 3D vizualizáciami dystopických svetov, ktorých tvorcom je multimediálny umelec Frederik Heyman. Ten v minulosti spolupracoval aj s Lady Gagou, ale vytvoril vizualizácie aj pre nový album Renaissance od Beyoncé. 

Arca je vo svojom živote aktívna naprieč módou, hudbou a umením celkovo. Spolupracovala napríklad s FKA twigs, Kanye Westom, no v posledných rokoch sa ukázala aj v mainstreame, kde spolupracovala so Siou alebo aj s Lady Gagou. Ako výrazný vplyv uvádza okrem Björk aj Madonnu, s ktorou práve pred pár mesiacmi zdieľala na Instagrame pár spoločných fotiek. V roku 2021 bola dokonca nominovaná na cenu Grammy a dve nominácie si vyslúžila aj na oceneniach Latin Grammy.

Arca vo svojej tvorbe experimentuje s hudobnými štýlmi, akými sú reggaeton, intelligent dance music, avant-pop alebo techno. Vytvára pritom jedinečný zvuk, ktorý búra všetky hranice. Dalo by sa povedať, že jej hudba je nesúvislá a neustále mení svoj tvar, pričom tematicky sa najviac zaujíma o rod, telesnosť a technológie.

V skutočnosti však nejde len o hudbu. Arcin odkaz ide až k akémusi transcendentálnu. Jej filozofia búrania hraníc presakuje do jej života, ale aj do sociálnych sietí, nachádza sa vo vizuáloch k albumom, na jej koncertoch, ale aj v rozhovoroch pre médiá. Taktiež sa snaží búrať hranicu medzi ňou ako performerkou a divákmi. Existujúce hranice rozmazáva, dekonštruuje binaritu a smeruje k tekutejšiemu stavu sveta. Pohybuje sa okolo science fiction, dystopie, kvíru, psychosexuality, ale aj cyberpunku. Často sa označuje za mutanta, monštrum, mimozemšťana, ale najmä kyborga.

Áno, chce, aby sme boli sami*y sebou, ale neformuluje to tak sladko, ako sme na to zvyknutí*é napríklad v pope. Arca ide hlbšie. Našu telesnú skúsenosť vníma ako niečo premenlivé, v pohybe, nie ako fixnú fotografiu, ktorá je zakonzervovaná v čase. Rovnako uprednostňuje zmenu pred rastom, pretože ten jej príde príliš selektívny.

No a práve zmena, hlavne tá telesná, je v našej spoločnosti témou, s ktorou sa narába veľmi necitlivo a vulgárne. Arca však ponúka iný svet. Svet, v ktorom vníma mutáciu, vybočenie z „normálu“, nedokonalosť alebo chybu v systéme nielen ako niečo nádherné, ale zároveň ako niečo s potenciálom potrebnej zmeny. Arca poskytuje útočisko pre vyvrheľov, ale zároveň vytvára miesto, kde môžeme uskutočňovať neuskutočniteľné, čo v skratke znamená revolúciu.

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk


Čo si myslíš o článku?