in ,

6 albumov, ktoré si obľúbia LGBTI ľudia

Nebolo to tak dávno, čo nejeden poslucháč zdvíhal obočie vždy, keď sa o slovo prihlásil niekto s inou než heterosexuálnou orientáciou. Niektorí, ako Elton John alebo George Michael, z toho dokázali vyťažiť, iní sa dodnes musia skrývať. Našťastie je tu aj nová generácia umelcov, ktorí spievajú o takom živote, aký žijú. Hoci aj v LGBTI komunite.

Janelle Monáe – Dirty Computer

Americká R&B speváčka Janelle Monáe bola vždy iná. Na scénu sa prirútila s ohromnou energiou a chuťou presadiť sa. Pracovala ako predavačka v butiku, bývala v podnájme s ďalšími štyrmi ľuďmi a svoje prvé CD predávala z auta pred vysokoškolskými internátmi.

V roku 2018 konečne svojím albumom Dirty Computer zasiahla hudobný svet. Svetu ním oznamuje, že sme len procesory vykonávajúce určité činnosti a v bigotných očiach máme všetci nejakú chybu. V nahrávke sa stotožňuje s tými svojími – je bisexuálnou Afroameričankou v Trumpovej Amerike.

Years and Years – Palo Santo

Santalové drevo (Palo Santo) používali domorodé kmene v Južnej Amerike pri rituálnom zbavovaní sa temnoty, prípadne démonov alebo citovej bolesti. Britská synthpopová skupina Years and Years sa tento koncept rozhodla využiť pri svojom druhom albume. Olly Alexander, líder formácie, „vypaľuje“ staré negatívne skúsenosti s heterosexuálnym mužom a využíva pritom náboženské a ezoterické motívy.

V sérii videoklipov k albumu sa navyše pracuje s desivou budúcnosťou, v ktorej prežijú iba autentickí ľudia, hoci len ako zabávači bezcitných humanoidov.

Shura – Forevher

Od nostalgie, nerozhodnosti, nedostupnosti až po zamilovanie a vzťah na diaľku – speváčka Shura sprevádza svojich poslucháčov širokou paletou emócií. Britka s ruskými koreňmi vzbudila pozornosť minimalistickým indiepopovým singlom Touch o neutíchajúcej láske k osobe, s ktorou nie je už tri roky. Vo vizuáli skladby predstavila niekoľko kombinácií párov – heterosexuálnych aj homosexuálnych.

Svoju druhú štúdiovku nazvala Forevher, pretože je zamilovaná do ženy svojich snov, ktorej venovala niekoľko pomerne intímnych, no o to úprimnejších piesní.

Tove Lo – Sunshine Kitty

Muž alebo žena – to je jedno. Švédska popová speváčka s mimoriadnym textárskym talentom spieva v singli Bad as the Boys o dievčati, ktoré sa zahrávalo s jej srdcom. Spoločne s fínskou kolegyňou menom ALMA dospievajú k poznaniu, že na pohlaví veľmi nezáleží ani v sklamaní.

Nahrávka Sunshine Kitty ďalej obsahuje zaujímavo namixovaný pomer piesní o dievčatách, chlapcoch a záhadnom Talianovi Mateovi.

Sam Smith – The Thrill of it All

Samuel Frederick Smith je spevácka hviezda, ktorá sa preslávila najmä featuringom na populárnom singli Latch elektronického dua Disclosure. Je ťažké si predstaviť, že toto dnes už veľkoformátové meno si muselo poslušne vyšliapať všetky schodíky hudobného priemyslu – spolupráca, niekoľkoskladbové ochutnávkové EP Nirvana, ale aj ocenenie pre najlepšieho nováčika.

Po megaúspešnom debute In The Lonely Hour priniesol svojim poslucháčom nadstavbu v podobe In The Thrill Of It All. Prienik gospelu, popu a soulu s tematikou zaľúbeného LGBTI veriaceho však bol len prvým zo série odvážnych krokov.

V súčasnosti pripravuje umelec bez špecifikovaného rodu svoj tretí album, na ktorý láka singlom To Die For.

Dua Lipa – Future Nostalgia

Keď Dua Lipa vydala na prahu karantény album Future Nostalgia, ukázalo sa, že brnkla po tej správnej dúhovej strune. Druhý počin z dielne mladej Britky s kosovskými koreňmi nemá žiadnu chybu. Kombinuje basgitarovú minulosť so syntetizátorovou budúcnosťou, pričom niekde medzitým pripomína aj obdobie nultých rokov.

Hymnou nezávislosti a sebestačnosti novej generácie sa stáva Don’t Stop Now, ale skúste si dať aj Cool, keď už sa blíži to obdobie letných lások.

Hlavne s odstupom!

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?