in ,

5 kníh, ktoré sa ti postarajú o vzrúšo v karanténe

Kuchárku bokom! Keď už čítaš, prečo sa na chvíľku neponoriť do netradičného literárneho dobrodružstva? Láska kvitnúca už od detstva, ale aj temné príbehy zblúdilej duše. Prinášame päť LGBTI titulov, ktoré ti v knižnici otvoria bránu do sveta zážitkov.

Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru/Benjamin Alire Sáez

Aristoteles a Dante, to je tisíc a jedno. Jeden utiahnutý a neistý, druhý výrečný suverén. Dante sa stráca vo svete poézie a umenia, Aristoteles v slovách svojho brata, ktorý je vo väzení. Dante vie plávať, Ari nie. A práve v tejto kľúčovej chvíli sa dvaja dovtedy si cudzí tínedžeri stanú nerozlučnými priateľmi, ktorí začnú odhaľovať tajomstvá sveta a života.

Viac o knihe

Less/Andrew Sean Greer

Aké je byť päťdesiatročným neúspešným spisovateľom, ktorý dostane pozvánku na svadbu svojho niekdajšieho priateľa? Odpovedá Andrew Sean Greer v satire Less. Pulitzerova cena za literatúru putovala do rúk amerického autora za príbeh lásky, ktorý je zároveň plný šialenstva, zúfalstva, premárnených príležitostí, zmierenia so starnutím, ale aj vďačnosti za celoživotné priateľstvá.

Viac o knihe

Nahý obed/William S. Burroughs

William Seward Burroughs, jeden z popredných homosexuálnych beatnikov, servíruje svojim čitateľom Nahý obed už od roku 1959. Titul začína „úvodom do feťákológie“, v ktorom vysvetľuje, kto sa považuje za narkomana, ako závislosť funguje, prečo jej prepadol a ako sa z nej po mnohých rokoch dostal. Napokon nasledujú medailóniky, ktoré spája veľmi drsná scenéria. Názov dal románu Jack Kerouac.

Viac o knihe

V jednej osobe/John Irving

Príbehom individuality sa zaoberá aj John Irving. V jednej osobe sa snaží ukázať pestré spektrum sexuality, ktorú zastupujú najrôznejšie typy ľudí všetkých generácií.

Rozprávač Billy nikdy nepoznal svojho otca, pretože od rodiny odišiel, a tým zapríčinil, že Billyho matka zanevrela na celý svet. Jej sestra Muriel je zas plná všeobjímajúcej nenávisti a ďalší hrdina, vlastník píly a otec dvoch dcér, sa prezlieka do ženských šiat nielen vtedy, keď účinkuje v miestnom ochotníckom divadle. Každý má svoje veľké tajomstvo a malý Billy sa v ich spleti snaží zorientovať vo vlastných túžbach.

Viac o knihe

Stonewall Reader/Edmund White

V Amerike 60. rokov sa odohrala aj jedna z najpodstatnejších revolúcií LGBTI komunity. V roku 2019 uplynulo pol storočia od razie, ktorú vykonala newyorská polícia v manhattanskom gejbare Stonewall Inn. Práve sem chodievali príslušníci vylúčených komunít – lesby, gejovia, transmládež, prostitúti a bezdomovci.

Klub mala pod palcom mafia, pretože sa jej oplatilo prevádzkovať podnik, do ktorého chodilo množstvo vydierateľných vplyvných ľudí zatajujúcich svoju homosexualitu. Raz sa pri bezdôvodnom zatýkaní jednej z návštevníčok dav naštval a vyvolal vlnu odporu, ktorá napokon vyústila do zmeny života celej LGBTI komunity. Kroniku Stonewall Reader považuje magazín Harper’s Bazaar za jednu z najlepších kníh posledného roka.

Viac o knihe

Ak ste našli chybu, napíšte na dex@queerslovakia.sk

Čo si myslíš o článku?